Hewler'den Baðdat'a petrol ihracatı yeniden başladı

Hewler'den Baðdat'a petrol ihracatı yeniden başladı

Federal Kürdistan Bölge Hükümeti, güven oluşturmak için Baðdat’a yönelik petrol ihracatının yeniden başladıðını duyurdu.

Kürdistan Bölge Hükümeti internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre Doðal Kaynaklar Bakanlıðı “Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatları Aðustos ayının ilk haftası içerisinde yeniden başlayacak” dedi.

Hükümet, uluslar arası petrol şirketlerinin ödemelerde garanti almadan petrol çıkarma konusundaki çekincelerine raðmen günde 100 bin varil petrol ihraç etmeyi kabul ettiðini bildirdi.

Açıklamaya göre ihracat bir ay boyunca günde 100 bin varil ile sınırlı olacak, eðer ödemeler yapılırsa hızlı bir şekilde günde 200 bin varile çıkabilir.

Doðal Kaynaklar Bakanı Aşti Hewrami, “Iraklı diplomatik ve siyasi çevreden dostların müdahalesi” sonucunda Kürdistan Bölge Hükümeti’nin “Federal hükümet ile güven oluşturmak için” bölgeden yapılan ihracatları yeniden başlatma kararı aldıðını söyledi.

Kürdistan Bölgesi, 1 Nisan günü petrol ihracatlarını durdurarak federal hükümetten ödemesi yapılmamış 1,5 milyar doların verilmesini istemişti. Baðdat ile Hewler arasındaki ilişkiler son aylarda hiç olmadıðı kadar kötüleşti. Baðdat, uluslar arası şirketlerin Kürdistan Bölgesi ile petrol anlaşmalarını illegal sayıyor.

Buna raðmen en son Fransız petrol devi total Kürdistan Bölgesi ile anlaşma imzaladı. Merkezi hükümetin tehditleri ve yaptırımlarına raðmen daha öncesinde Amerikalı rakipleri Chevron ve Exxon Mobil de anlaşma yapmıştı.