Hindistan’ın yeni Gandhi’si: 4 ayda 2800 km yürüdü

Sosyal ve ekonomik eşitlik için Hindistan'ın bir ucundan diğer ucuna doğru muhalif lider Rahul Gandhi’nin öncülüğünde başlayan yürüyüş dördüncü ayına girdi.

Hindistan’da ana muhalefetteki Kongre Partisi’nin ülkenin en güneyinde yer alan Tamil Nadu eyaletine bağlı Kanyakumari’den 7 Eylül 2022’de başlattığı “birlik yürüyüşü” sürüyor. Hindu milliyetçi Bharatiya Janata Partisi (BJP) iktidarına karşı başlatılan yürüyüşe ülkenin eski başbakanlarından Indira Gandhi’nin torunu Rahul Gandhi öncülük ediyor.

Hindistan basınında yer alan haberlere göre Kongre Partisi lideri Gandhi ve partili arkadaşları yeni yılla birlikte yaya olarak şu ana kadar 2800 kilometre yürüdüler. Partisinin önde gelen isimleriyle birlikte günde ortalama 20 kilometre yürüyen Gandhi, yürüyüşü 12 eyaletten geçtikten sonra Hindistan’ın diğer ucunda bulunda Keşmir’de tamamlamayı planlıyor.

HEDEFİ 3600 KM YÜRÜMEK

2014 ve 2019’daki seçimlerin galibi olan iktidar partisi BJB’nin “Hindistan’ı parçalamak istiyorlar” biçiminde sert eleştiriler yönelttiği yürüyüş Hindastan’ın birçok kesiminden destek buluyor.

Toplamda 3600 kilometre yürümek isteyen Gandhi ise yürüyüşlerinin bütün Hindastan’ı kucakladığını açıkladı. Gandhi, sosyal ve ekonomik eşitlik ile dinler arası kutuplaşmak için böyle bir yürüyüşe giriştiklerini ifade etti.

52 yaşındaki Gandhi, geçtiğimiz hafta başkent Yeni Delhi’de onbinlerce kişinin katıldığı sevgi gösterileriyle karşılaşmıştı. Gandhi “Hükümet tarafından her demokratik kurum; parlamento, medya, seçimler bizim için kapatıldı. Sokaklara çıkmaktan başka yol yoktu” diyerek yürüyüşüne başlamıştı.

GANDHİ’NİN ‘TUZ YÜRÜYÜŞÜ’

Hindistan’ın ruhani lideri Mahatma Gandhi 1930'da yaptığı 400 kilometrelik “Tuz Yürüyüşü” ile ülkesinin Britanya'ya karşı başkaldırmasına öncülük etmişti. Britanyalı yetkililere açık çağrıda bulunarak Hindistan'ı terk etmelerini isteyen Gandhi sivil itaatsizlik eyleminde başarılı olarak ülkesini bağımsızlığını elde etmişti.