Hindistan’da dini festivalde 46 kişi boğuldu

Hindistan'ın doğusundaki Bihar eyaletinde düzenlenen bir Hindu dini festivali sırasında suya giren 37’si çocuk 46 kişi boğularak can verdi.

Yerel yetkililer, kurbanların bölgeyi etkisi altına alan seller nedeniyle kabaran nehirlerde veya su kütlelerinde dini ritüel sırasında boğulduğunu belirtti. 

Yetkililer, bu insanların bayramı kutlamak için yıkanırken nehirlerdeki ve su kütlelerindeki tehlikeli yüksek su seviyelerini görmezden geldiklerini savundu. 

Boğulmalar salı ve çarşamba günleri Bihar Eyaletinin on beş bölgesinde, annelerin çocuklarının iyiliğini sağlamak için oruç tuttuğu Hindu festivali Jitiya Parv sırasında meydana geldi. 

En büyüğü birkaç milyon kişiyi bir araya getirebilen Hindu dini festivalleri Hindistan'da düzenli olarak toplu dramlarla sonuçlanıyor. 

Geçtiğimiz temmuz ayında Uttar Pradeş eyaletinde ünlü bir Hindu vaizi dinlemeye gelen 250.000'den fazla kişinin katıldığı bir toplantı sırasında çıkan izdihamda 120'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Bu olay Hindistan'da son on yıldaki en ağır olaydı.  

Ayrıca seller ve neden oldukları toprak kaymaları Hindistan'da temmuzdan eylüle kadar süren muson mevsiminde yaygın olarak görülüyor. Bu fırtınalar her yıl yüzlerce kurbana mal oluyor. 

Bilim insanları iklim değişikliğinin bu olayların sıklığını, yoğunluğunu ve öngörülemezliğini arttırdığını düşünüyor.  

Geçtiğimiz temmuz ayında şiddetli yağmurlar Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaletinde 200'den fazla kişinin ölümüne yol açan toprak kaymalarına neden olmuştu.