Hindistan’daki sel felaketlerinde 65 ölü

Hindistan’da meydana gelen sel felaketleri ve toprak kaymalarında en az 65 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Ülkede son birkaç gündür şiddetli yağışlar yaşanıyor. Kuzeydeki Uttarakhand ve Himaçel Pradeş eyaletlerinde köprüler ve binalar yıkıldı, araçlar sulara kapılarak sürüklendi.

Salı günü yetkililer tarafından açıklanan yeni bilançoya göre, 11'i bir tapınağın çökmesi sonucu olmak üzere en az 65 kişi yıkıcı sel ve toprak kaymalarında hayatını kaybetti.

Muson mevsimi boyunca sel ve toprak kaymaları sıklıkla yaşanıyor ve önemli hasara yol açıyor ancak uzmanlara göre iklim değişikliğiyle birlikte felaketlerin yoğunluğu ve şiddeti artacak.

Hindistan Cumhurbaşkanı Drupadi Murmu, "şiddetli yağışların neden olduğu kazalarda yaşanan can kayıplarından dolayı üzüntü duyduğunu" söyledi.

En kötü etkilenen bölgelerde, ana yollar ve elektrik hatları ağır hasar gördü ve binlerce insan mahsur kaldı.

Temmuz ayında birkaç gün süren muson yağmurları Hindistan'da en az 90 kişinin ölümüne yol açarken, başkent Yeni Delhi'den geçen Yamuna nehri 1978'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Muson yağmurları tek başına Güney Asya'daki yıllık yağış miktarının yaklaşık yüzde 80'ini oluşturuyor.

Nehirlerin seviyesi, yeraltı sularının yenilenmesi ve tarım için hayati öneme sahip, ancak aynı zamanda ölümcül ve yıkıcı sellere ve toprak kaymalarına da neden oluyorlar.