Hindistan’da elektrik krizi büyüyor

Hindistan’da elektrik krizi büyüyor

Hindistan'ın kuzey ve doðu bölgelerinde yüz milyonlarca kişiyi etkileyen elektrik kesintisi ikinci gününe girdi. Ülkenin hemen hemen yarısı elektriksiz kalmış durumda.

Başkent Delhi de karanlıða gömülürken, bütün metro hatlarının durduðu, görevlilerin trenleri tahliye etmeye çalıştıðı bildirildi.

Pazartesi günü Hindistan'ın kuzeyinde yaşanan büyük elektrik kesintisi ardından, yetkilier ülkenin doðusundaki şebekenin de çöktüðünü açıkladı. Kesintiye neyin neden olduðu açıklık kazanmazken, yerel basın, bazı eyaletlerin kendilerine ayrılan miktarın üzerinde elektrik tüketmesinin etkili olduðundan bahsediliyor.

Hindistan'ın kuzey ve doðu şebekeleri toplam 1 milyar 2 yüz milyon nüfusun yarıdan çoðuna hizmet veriyor. Başkent Delhi ve çevresinin yanısıra, kuzeydeki Penjab, Haryana, Uttar Pradeş, Himaçal Pradeş ve Rajistan eyatleri ile doðudaki Batı Bengal, Orissa ve Carkand eyaletleri elektriksiz kaldı.

Hindistan'da küçük çaplı elektrik kesintileri sürekli yaşanırken, en son olarak büyük çapta elektrik kesintisi 2001 yılında ülkenin kuzey bölgesinde meydana gelmişti. Hindistan’da son yıllarda ekonomik büyüme ile birlikte elektrik ihtiyacı hızla büyürken, enerji altyapısı bunu karşılayacak düzeyde gelişmedi. Gözlemciler, enerji altyapısına ciddi ve büyük ölçekte yatırım yapılmaması durumunda sorunun büyüyerek devam edeceði görüşünde.