Hindistan’da elektrik sorunu giderildi

Hindistan’da elektrik sorunu giderildi

Hindistan'ın kuzey ve doðu bölgelerinde iki gündür devam eden elektrik kesintisinin sona erdiði açıklandı.

Ülkenin en büyük üç elektrik şebekesinin devre dışı kalması sonucunda 600 milyondan fazla kişi karanlıða gömülmüştü. Elektrik Sistemleri Operasyon Kurumu yetkilisi SK Soonee, şebekelerin dün gece tamir edildiðini ve ülke genelinde artık elektrik hizmetlerinin verilebildiðini belirtti.

Son yılların en sıcak günlerinin yaşandıðı ülkede elektrik kesintisinden 28 eyaletten, aralarında başkent Delhi ve çevresi yanısıra, kuzeydeki Penjab, Haryana, Uttar Pradeş, Himaçal Pradeş ve Rajistan eyatleri ile doðudaki Batı Bengal, Orissa ve Carkand eyaletlerinin de bulunduðu 20 eyalet nasibini almıştı. Kesintiler nedeniyle kentlerde hayat felç olmuş, durum halkın tepkisiyle karşılaşmıştı.

Kesintiye neyin neden olduðu halen açıklık kazanmadı. Ancak bazı eyaletlerin kendilerine ayrılan miktarın üzeinde elektrik tüketmesinin etkili olduðu belirtiliyor.

Hindistan'da küçük çaplı elektrik kesintileri sürekli yaşanırken, en son olarak büyük çapta elektrik kesintisi 2001 yılında ülkenin kuzey bölgesinde meydana gelmişti. Hindistan’da son yıllarda ekonomik büyüme ile birlikte elektrik ihtiyacı hızla büyürken, enerji altyapısı bunu karşılayacak düzeyde gelişmedi. Gözlemciler, enerji altyapısına ciddi ve büyük ölçekte yatırım yapılmaması durumunda sorunun büyüyerek devam edeceði görüşünde.