Hipokrat yeminli doktorlar CIA ajanı oldu, işkence yaptı!

Hipokrat yeminli doktorlar CIA ajanı oldu, işkence yaptı!

Amerika'da yapılan "bağımsız" bir araştırmaya göre Hipokrat yeminli doktorlar istihbarat ajanlarına dönüşerek, CIA'nın gizli cezaevlerindeki işkencelere işbirliği yaptı. Araştırma raporu, Amerikan Senatosu İstihbarat Komisyonu'ndan soruşturma başlatmasını istiyor.

"Terkedilmiş etik: sağlık profesyonelliği ve terörizme karşı mücadelede tutuklular üzerinde suistimal" başlıklı iki yıllık araştırma raporu, sağlık profesyonellerinin Pentagon ve CIA cezaevlerinde işlenen suistimallerle işbirliğine tepki gösteriyor. Araştırma bugün yayınlandı.

Amerikan Senatosu İstihbarat Komisyonu'ndan soruşturma istenilen raporda, "Savunma Bakanlığı ve CIA,  usulsüz bir şekilde kendi sağlık çalışanlarından, tutuklulara ağır acılar çektirecek şekilde zorla bilgi alma ve güvenlik operasyonlarına katılmalarını istedi" dedi.

Rapor, Afganistan'daki Amerikan cezaevleri, Guantanamo veya CIA'nın gizli cezaevlerinde 20 adli uzman, doktor ve asker tarafından yürütülen bu uygulamalar arasında, tutuklular üzerinde "işkence, insanlık dışı muamele ve onur kırıcı muamele yapılması ve bunlara katılma"yı sıralıyor.

Columbia Üniversitesi'nden profesör doktor Gerald Thomson,  "Ulusal güvenlik adına, askerler yemini (Hipokrat) saptırdı ve doktorlar istihbarat ajanlarına dönüştürüldü" tepkisinde bulundu.

Araştırmanın eş-yazıcısı Johns-Hopkins  üniversitesinden kamu sağlığı hakkı profesörü Leonard Rubenstein ise, Guantanamo'da açlık grevi eylemcilerinin beslenmeye zorlanması, sert sorgular ve CIA'nın gizli cezaevlerinde "terörizm" şüpheliler üzerinde "boğulma hissi veren" uygulamalara dikkat çekti.

TIBBİ MASKE ALTINDAKİ SUİSTİMALLER SÜRÜYOR

Doktorlar veya hemşirelerin "orada hazır bulunarak ve bunların sağlık açısından kabul edilebilir olduklarını söyleyerek bu uygulamaları meşrulaştırdığını" kaydeden Rubenstein, tıbbi maske altında yapılan bu suistimallerin Amerika'da geride kalmış bir uygulama olmadığını da sözlerine ekledi.

CIA ise raporun "ağır hatalı bilgiler ve yanlış sonuçlar" içerdiğini savundu. CIA'nın iletişim müdürü Dean Body, "CIA'nın hiç bir tutuklusunun bulunmadığı ve Başkan Obama'nın 2009'da bir kararname ile sorgu ve tutuklama programına son verdiğinin altını çizmek önemlidir" dedi.

Pentagon da benzer bir tepkide bulundu ve rapordaki bilgileri yalanladı. Savunma Bakanlığı'nın sözcüsü Todd Breasseale, bununla da sınırlı kalmayıp kendileriyle birlikte "büyük stres koşullarında" çalışan  ve "tutukluların hiçbir zaman tanık olmadığı iyi bir tedavi" sunan doktorların "büyük profesyonelliğini" selamladı.