Hollanda ordusunun Endonezya’daki infaz fotoðrafları yayınlandı

Hollanda ordusunun Endonezya’daki infaz fotoðrafları yayınlandı

Hollanda Ordusunun, eski sömürgesi Doðu Hint Adaları’nda (Endonezya) gerçekleştirdiði infazların ilk fotoðrafları yayınlandı.

Hollanda Volkskrant gazetesi tarafından yayınlanan, bir askere ait olduðu belirtilen fotoðrafların ilkinde 3 Endonezyalının infazı görülüyor. Ýnfaz, bir çukurun yanında gerçekleştiriliyor. Ýkinci fotoðrafta ise çukurda onlarca aynı yöntemle infaz edilmiş Endonezyalının cesetleri görülüyor.

Hollanda savaş enstitüsü (HIOD) ile Hollanda ordu tarihi enstitüsü (NIMH) yetkilileri söz konusu fotoðrafları ilk kez gördüklerini söyledi. Gazetenin başvurduðu tarihçiler ise fotoðrafların gerçek olduðunu söyledi.

Fotoðrafların tam olarak hangi tarihte çekildiði bilinmiyor. Ancak fotoðrafları çeken askerin 1947 yılında bu ülkeye asker olarak gitmesinden kısa süre sonra, Hollanda ordusu işgale karşı mücadele eden Endonezyalılara karşı ‘polis harekatı’ adı altında bir operasyon başlatmıştı. Operasyon sırasında binlerce Endonezyalı, özellikle Java Adası Kampong Rawagede ve Celebes’in güney bölgesinde Hollanda özel birlikleri tarafından infaz edilmişti.