Hollanda seçimlerini liberaller kazandı

Hollanda seçimlerini liberaller kazandı

Hollanda’da yapılan erken genel seçimleri liberal parti VVD kazandı. Son ana kadar liberallerle baş başa giden sosyal demokrat işçi partisi PVDA ikinci olurken, seçimin en büyük maðlubu ise göçmen karşıtı Geert Wilders’in özgürlük partisi PVV oldu.

Hollanda’da dün yapılan erken genel seçimler liberallerin zaferiyle sonuçlandı. Buna göre, katılım oranının yüzde 74 olduðu seçimlerde liberal parti VVD, 150 sandalyeli parlamentoda sandalye sayısını 31’den 41’e çıkararak birinci oldu. Anketlerde son ana kadar liberallerle baş başa gittiði görülen sosyal demokrat işçi partisi PVDA ise iki sandalye fark ile ikinci oldu. PVDA sandalye sayısını 30’dan 39’a çıkararak, geçtiðimiz yıl yaşadıðı büyük oy kaybını kapatmış oldu.

SOSYALÝSTLER OY ORANLARINI KORUDU

Seçim kampanyası süresinde oylarını büyük oranda arttırması beklenen sosyalistler ise bu beklentiyi gerçekleştiremedi. Ancak Sosyalist Parti SP, var olan 15 sandalyesini de koruyarak ülkenin en büyük üçüncü partisi oldu.

GÖÇMEN KARŞITI PVV BÜYÜK DARBE ALDI

Seçimlerde en büyük darbeyi ise göçmen ve AB karşıtı Geert Wilders’in özgürlük partisi PVV aldı. PVV 9 sandalye kaybederek 15 sandalyeye geriledi. Analistler seçmenlerin, Hollanda’nın Euro’yu terk etmesi, AB’ye olan katkısının düşürülmesi ile Yunanistan’a yardımın yapılmamasını savunan Wilders’i ekonomik çıkarlarına zarar vereceðini düşünerek liberal partiyi tercih ettikleri görüşünde.

YEŞÝLLER TARÝHLERÝNÝN EN BÜYÜK GERÝLEMESÝNÝ YAŞADI

Seçimlerin bir diðer maðlubu da yeşiller partisi oldu. Seçim öncesinde lider kavgasının yaşandıðı yeşiller partisi (Groenlinks) 10 sandalyesinden 7’sini kaybederek tarihinin en büyük darbesini aldı.

YAŞLILAR PARTÝSÝ DE MECLÝSTE YERÝNÝ ALMAYI BAŞARDI

Seçim sonuçlarına göre diðer partilerin sandalye oranları şöyle: Hıristiyan demokrat CDA: 13 (-9), D66: 12 (+2), Hıristiyan Birlik: 5, SGP 3 (+1), Hayvan haklarını savunan parti PvdD: 2, Yaşlılar partisi (50Plus) 2 (+2).

KÜRT KÖKENLÝ ADAYLAR

Seçimlerde PVDA ile SP listelerinde yarışan Kürt kökenli kadın adaylardan SP adayı Saadet Karabulut kazanarak ikinci dönem parlamentoda bulunmayı hak kazandı. PVDA listesinden 52. sırada yarışan Nurten Karışlı’nin seçilmesi ise tercihli oylara baðlı olduðu için, önümüzdeki günlerde beli olacak.

BAŞBAKAN RUTTE’DEN ÝSTÝKRARLI HÜKÜMET SÖZÜ

VVD lideri başbakan Mark Rutte, gece geç saatlerde yaptıðı seçim zaferi konuşmasında parti tarihlerinin en büyük zaferini elde ettiklerini söyledi. Ýkinci kez Hollanda’nın en büyük partisi olduklarını söyleyen Rutte, hükümet kurma çalışmalarına hemen başlayacaklarını belirterek, istikrarlı hükümet oluşturma sözünü verdi. Rutte, “Bize duyulan güvenden dolayı mahcup etmeyeceðiz” dedi.

ÝKÝLÝ KOALÝSYON HÜKÜMETÝ?

Önümüzdeki 4 yılda en az 18 milyar Euro’luk kısıtlamanın damgasını vurduðu seçim sonuçları, beklenmedik şekilde iki partili koalisyon hükümeti olasılıðını gündeme getirdi. Anketlerde sürekli en az 3 partili koalisyon bekleniyordu. Ancak VVD ile PVDA toplamda ihtiyaç duyulan 76 sandalyeli çoðunluðu elde etmiş durumdalar. Bu durumda iki partili bir koalisyon mümkün. Ancak partiler arası görüş ayrılıkları ile senatoda çoðunluðu saðlayamamaları, merkez partilerini koalisyona dahil etmelerini zorunlu kılıyor. Analistler, D66 partisinin koalisyona dahil olacaðı görüşünde.

Her halukarda, Hollanda koalisyonu oluşturacak olan iki büyük partinin görüş ayrılıkları dikkate alındıðında, aylar sürecek hükümet kurma çalışmalarına tanık olacak.