Hollanda’da seçmenler sandık başında

Hollanda’da seçmenler sandık başında

Hollanda’da seçmenler erken genel seçimlerde sabah saatlerinden itibaren sandık başına gitti. Ýki Kürt kökenli kadının da yarıştıðı seçimlerin Liberal VVD ile Ýşçi Partisi PVDA arasında geçmesi bekleniyor.

Hollanda’da 13 milyona aşkın seçmen, yeni parlamentoyu belirlemek üzere sabah saat 07.30’dan itibaren sandık başına gitmeye başladı. Sandıkların saat 21.00’a kadar açık olacaðı ilk seçim sonuçları 21.30’dan itibaren açıklanmaya başlanacak.

Geçtiðimiz Nisan ayında bütçe açıðını kapatmak için yapılan reform tasarısının, koalisyon hükümetini dışarıdan destekleyen yabancı karşıtı Geert Wilders’in özgürlük partisi PVV tarafından reddedilmesi üzerine hükümet istifa ederek erken genel seçim kararı vermek zorunda kalmıştı.

KARARSIZ SEÇMENLER

Son anketler, liberal VVD ile sosyal demokrat PVDA’nın seçim yarışını başa baş götürdüklerini gösteriyor. Ancak seçim sonuçlarını kararsız seçmenlerin belirlemesi bekleniyor. Anketler seçmenlerin yüzde 35’inin hangi partiye oy verecekleri konusunda kararsız olduklarını gösteriyor.

EURO VE KEMER SIKMA POLÝTÝKASI

Seçim kampanyasına, Euro bölgesi borç krizi ve kemer sıkma politikası damgasını vurdu. Yabancı karşıtı PVV dışındaki tüm partiler Euro’yu kurtarmayı savunurken, kemer sıkma politikasında ‘sosyal devlet’ söz konusu olduðunda farklı politikalara sahip. Sol partiler emeklilik, saðlık ve eðitim alanında aðır kesintilere gidilmesine karşı çıkarken, sað partiler bütçe açıðını kapatmak için bu alanlarda da büyük kesintilerin yapılmasının kaçınılmaz olduðunu savunuyor.

ÝKÝ KÜRT KADIN DA YARIŞIYOR

seçimlerde Hollanda’daki Kürtlerin destek verdiði iki Kürt kadın da yarışıyor. Soyalist Parti’den (SP) Saadet Karabulut, Ýşçi Partisi PVDA’dan ise Nurten Karışlı. En az 20 sandalye elde etmesi beklenen SP’den Saadet Karabulut’un kazanmasına kesin gözle bakılırken, Ýşçi Partisi PVDA’da 52. Sırada aday gösterilen Nurten Karışlı’nın kazanması ancak tercihli oylarla mümkündür. Karışlı’nın yaklaşık 17 bin tercihli oy alması gerekiyor. Hollanda’daki Kürtler ile Türklerin çoðunluðunun vatandaş olması, Nurten Karışlı'nın ihtiyaç duyulan tercihi oyları alarak seçilme olasılıðı yüksek.

ÜÇLÜ KOALÝSYON HÜKÜMETÝ KAÇINILMAZ

Seçimlerin Liberal Parti VVD ile Ýşçi Partisi PVDA’nın yer aldıðı, en az 3 partili koalisyon hükümeti ile sonuçlanması bekleniyor. Anketlerde 20 sandalye kazanması beklenen Sosyalist Parti’nin (SP) daha fazla sandalye elde etmesi, yine anketlerde oldukça fazla gerilediði görülen Yeşiller Partisi’nin (GroenLinks) 5 ila 10 sandalye kazanması durumunda, sol bir koalisyon hükümetinin de kurulması mümkün görünüyor. Ancak analistler bunun küçük bir ihtimal olduðu görüşünde.