Hollande'a protesto şoku: 73 gözaltı

Hollande'a protesto şoku: 73 gözaltı

Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin yıl dönümünü kutlayan Fransa’da  Cumhurbaşkanı François Hollande’a protesto şoku. Champs Elysée’deki kutlamalarda Hollande’ı protesto eden aşırı sağcı 70’i aşkın kişi gözaltına alındı.

Paris polisi tarafından yapılan açıklamada Hollande’ı protesto edenlerin, aşırı sağcı Fransız Baharı (Printemps français) ve Yeniden Fransa (Renouveau français) gibi gruplara mensup olduğu belirtildi. Eylemcilerin bazılarının yeni ağır vasıta vergisi yasasına (Ecotaxe) karşı çıkanların sembolü olan kırmızı bere takmaları dikkat çekti. Eylemciler, “Diktatör Hollande”, “Yasanı istemiyoruz” şeklinde sloganlar atarak, cumhurbaşkanını yuhaladılar.

Polis, 11 Kasım kutlamalarına "gölge düşüren" eylemcilerden 73’ünün "izinsiz gösteri yapmak" ve "güvenlik güçlerine karşı şiddet kullanmak” gerekçesiyle gözaltına alındığını duyurdu.

İçişleri Bakanı Manuel Valls tarafından yapılan açıklamada ise, aşırı sağcı grupların Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın teslimiyet anlaşmasını imzaladığı 11 Kasım’ı hükümet karşıtı gösteriye çevirmelerini sert bir dille eleştirdi. Valls, eylemcilerin ulusal bir gün olan 11 Kasım’a ve Fransa için yaşamını yitirenlere ‘saygısızlık’ yaptıklarını söyledi.

NE FN  NE DE ECOTAXE KARŞITLARI SAHİP ÇIKMADI

Olaylar sonrasında açıklama yapan aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) yetkilileri Hollande’ı protesto edenlerin kendileri ile alakası olmadığını ve eylemi tasvip etmediklerini duyurdular.

FN lideri Mraine Le Pen buna rağmen “Fransa’da her tarafta bir isyanın olduğunu görüyoruz” iddiasında bulundu.  

Özellikle Bretonya bölgesinde etkin olan ve Ecotaxe adlı ağır vasıtalara çevre vergisi getiren yasa karşıtları da eylemle alakalarının olmadığını savundu.

Kırmızı bereliler olarak bilinen yasa karşıtlarının önde gelen ismi ve Carhaix Belediye Başkanı Christian Troadec, Champs Elysée’de yapılan eylemin ‘saygısız’ ve ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi.

Troadec, Paris’teki kutlamalarda kırmızı bere taşıyan eylemcilerin Bretonya’dakilerle herhangi bir bağının olmadığını da sözlerine ekledi.