Hollande Fransa’nın en istenmeyen cumhurbaşkanı

Hollande Fransa’nın en istenmeyen cumhurbaşkanı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a olan halk desteği üç puan daha gerileyerek yüzde 20’ye düştü. Hollande böylece, 1958’de kurulan V. Cumhuriyet’te popülaritesi en düşük Cumhurbaşkanı olarak kayda geçti.

Haftalık “Journal du Dimanche”  gazetesinde bugün yayınlanan Ifop anket kuruluşunun aylık kamuoyu araştırmasına göre, Hollande’ın popülaritesi Ekim ayına kıyasla 3 puan gerileyerek, yüzde 20’ye düştü.

Hollande’a olan seçmen desteğinde aylardır yaşanan düşüş bu anketle bir kez daha doğrulanırken, kendisinden önceki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bile anketlerde bu kadar popülarite kaybına uğramamıştı. Bir önceki rekor, 1991 yılında yüzde 22 oranındaki destek ile François Mitterand’ın elindeydi. Ancak bu rekor Mitterand’ın ikinci dönem cumhurbaşkanlığında yaşanmıştı.

Ifop aylık barometresi, en eski Fransız anket enstitüsü olarak dikkat çekiyor. 1958 yılından bu yana devlet başkanlarına olan halk desteğini ölçüyor.

Ankete katılanlara yöneltilen “Cumhurbaşkanı olarak François Hollande’dan memnun musunuz yoksa tersi mi?” sorusuna, yüzde 20’lik bir kesim “memnun” olduklarını söylerken, bunlardan sadece yüzde 2’si “çok memnun” olduğunu ifade etti. Yüzde 79’u ise memnun olmadıklarını belirtti.

Sarkozy, Nisan 2011’de yüzde 28 oranındaki “memnun” ile en düşük seviyesine ulaşmıştı. Memnun olmayanlar konusunda Hollande, Ifop’un Nisan ayı barometresinde yüzde 74 ile rekor kırarken, önceki rekoru elinde bulunduran Sarkozy’den memnun olmayanların oranı Nisan 2011’de yüzde 72 olarak kayda geçmişti.

Sadece Sosyalist Parti sempatizanları arasında François Hollande’a olan destek yüzde 50’nin üzerinde (yüzde 54) yer alıyor.