HRW: Kaddafi ve bir oðlu infaz edildi

HRW: Kaddafi ve bir oðlu infaz edildi

Ýnsan Hakları Ýzleme Örgütü (HRW) yayınladıðı bir raporda eski Libya lideri Muammer Kaddafi’nin süngülü tecavüze uðradıðı ve infaz edildiðini ortaya koydu. Raporda, Kaddafi’nin bir oðlunun da infaz edildiði belirtilirken, toplu infazlara dikkat çekildi.

Rapor, Muammer Kaddafi ve oðlu Mutasım’ın ölümüne ilişkin zaten var olan şüpheleri doðruluyor. Çok sayıda gazeteci ve gözlemci bu duruma ışık tutmuştu. Kaddafi ve oðlu başını Fransa ve Ýngiltere’nin çektiði NATO işgali sırasında 20 Ekim 2011’de Sirte kentinde yakalandılar. Yetkililer yakalanma sırasında çıkan çatışmada her ikisinin öldüðünü öne sürmüştü. Ancak bu senaryo uzun zamandır inandırıcılıðını yitirdi.

HRW yayınladıðı “Bir diktatörün ölümü: Sirte’deki kanlı intikam” başlıklı 60 sayfalık raporda olaya ışık tutuyor. HRW acil durumlar müdürü Peter Bouckaert, Libya makamlarının açıklamasını zan altında bıraktıklarını ifade etti.

SÜNGÜLÜ TECAVÜZ

HRW raporunda, Kaddafi’nin başından yaralı olmasına raðmen ölümünden az önce halen yaşandıðını gösteren görüntülere dikkat çekiyor. Görüntülerde NATO destekli “isyancılar” tarafından Kaddafi linç ediliyor. HRW’ye göre bu isyancıların “anüs süngü sokma” işkencesi nedeniyle yoðun kanama olduðu belirtilirken, Kaddafi’nin yarı çıplak halde bir ambulans içinde götürüldüðü sırada öldüðünü ifade etti.

Başka görüntülerde oðlu Mutasım Kaddafi’nin de sað olarak yakalandıðı, Misrata’ya götürülürken sigara içtiði ve “savaşçılarla” tartıştıðı görülüyor. Rapor, Mutasım’ın birkaç saat sonra boynunda bir yara ile cenazesinin bulunduðunu belirtiyor. Oysa önceki görüntülerde boynundaki bu yaranın olmadıðına işaret ediliyor. HRW’ye göre her şey Mutasım’ın infaz edildiðini gösteriyor.

Raporda ayrıca toplu infazlara da dikkat çekiliyor. Görüntülerden birinde en az 17 Kaddafi yanlısı Misrata’daki bir otelde infaz edildiði görülüyor. HRW’ye göre toplam 66 Kaddafi yanlısı infaz edildi.

Bu raporun sonuçları ölümlerden hemen sonra Libya’daki geçici makamlara verildi. HRW, savaş suçları olarak deðerlendirilen bu suçlar üzerine tam bir soruşturma yürütülmesini istiyor.

Kaddafi ve oðlunun ölümünde Batılı güçleri rolü konusunda herhangi bir ifade yok. Ancak Peter Bouckaert, Libya makamlarını, sekiz aylık Libya çatışması sırasında “muhalefet güçlerinin işlediði en aðır suiistimaller olarak tanımladıðı 20 Ekim 2011’deki toplu infazlar üzerine ciddi bir soruşturma yürütmeye” çaðırdı.

FRANSIZLAR MI ÖLDÜRDÜ?

Kaddafi’nin ölümüne ilişkin ortaya çıkan yeni bilgiler, Fransız gizli servislerine de işaret ediyor. Ýtalyan Corriere della Sera gazetesi de, Kaddafi’nin 20 Ekim 2011’deki ölümüne ilişkin resmi nedenleri zan altında bırakan bir haber yayınladı. Gazeteye göre Sirte kenti yakınında yakalanan Kaddafi’yi “Libya direnişinin” bir üyesi deðil, Fransız istihbarat servisinin bir elemanı öldürdü.

31 Ekim 2011’de Fransız “Paris Match” haftalık dergisi de Kaddafi’nin son saatlerine ilişkin yayınladıðı özel bir haberde, eski Libya liderinin ambulansa konulduðunda halen sað olduðunu ve araçta iki kurşunla infaz edildiðini yazmıştı. Ancak ateş edenin kimliði bir sır olarak kalırken, haberde yabancı bir askerin varlıðından da söz edilmemişti.

Daha öncesinde Libya Ulusal Geçiş Konseyi’nin eski yönetim konseyi başkanı Mahmud Cibril, Mısırlı Dream TV’de yaptıðı açıklamada “Kaddafi’nin öldürülmesi için devrimci tugayların arasında yabancı bir ajanın sızdıðını” söyledi. Cibril, “Tanımadıðım bir istihbarat servisinin Kaddafi’nin susturulmasında çıkarı vardı” diyerek Kaddafi’nin çok sayıda uluslar arası rejimle ilişkilerinin olduðuna dikkat çekti. Cibril, “Bu nedenle istihbarat servisi, bedeli ne olursa olsun Kaddafi’nin bu sırları açıklamamasını istedi” dedi.

Kaddafi’nin, eski Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin 2007’deki cumhurbaşkanlıðı kampanyasını finanse etmek için 50 milyon euro vermeyi kabul ettiði belgelenmişti. Mart 2011'deki Libya savaşına Fransa öncülük etmiş, Kaddafi dahil tanıkların çoðu savaşta katledilmişti.

Alternatif internet gazetesi Medipart’ın, Nisan 2012’de yayınladıðı bir belgeye göre Libya rejimi 2006’dan itibaren Nicolas Sarkozy’nin seçim kampanyasını desteklemeye başladı. Resmi armalı belgede Kaddafi’nin 2007’deki cumhurbaşkanlıðı seçimleri için 50 milyon euro vermeyi kabul ettiði anlaşılıyordu. 10 Aralık 2006 tarihli belge eski güvenlik servisleri ve dış istihbarat şefi Musa Kusa’nın imzasını taşıyordu.

Muammer Kaddafi’nin kendisi, oðlu Seyfül Ýslam ve eski istihbarat şefi Abdullah Senusi, Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin seçim kampanyasını finanse ettiklerine dair ellerinde belgelerin olduðunu kamuoyuna açıklamışlardı.