HRW: Suriye cezaevlerinde sistematik işkence uygulanıyor

HRW: Suriye cezaevlerinde sistematik işkence uygulanıyor

Ýnsan Hakları Ýzleme Örgütü (HRW), Suriye cezaevlerinde siyasi tutuklulara sistematik bir şekilde işkence uygulandıðını bildirdi. HRW, 27 işkence merkezindeki uygulamaların insanlıða karşı suç kapsamına girdiðini kaydetti.

Merkezi New York’ta bulunan Ýnsan Hakları Ýzleme Örgütü (HRW), “Ýşkence Şebekesi: Suriye’nin Yeraltı Hapishanelerinde 2011 Mart’ından Beri Yaşanan Keyfi Gözaltılar, Ýşkence ve Zorla Kayıp Etmeler” başlıklı 81 sayfadan oluşan bir rapor yayınladı. 27 işkence merkezini konu alan 200’ün üzerinde kişiyle görüşerek hazırlanan raporda, siyasi tutuklulara yapılan işkencelerin ayrıntılarına yer verildi.

Raporda başta başkent Şam’da olmak üzere, muhaliflerin güçlü olduðu kentlerde Suriye Ýstihbarat örgütünce oluşturulan işkence merkezlerinde, siyasi tutuklulara her türlü işkence yapılıyor. Yapılan işkenceler arasında, tutukluları sopa ve kırbaçla dövme, tırnaklarını çekme, vücutlarına asit dökme, cinsel organlarına elektrik akımı verme, cinsel tacize ve tecavüze de bulunuyor.

HRW’ye göre söz konusu 27 işkence merkezi, Suriye’de rejim karşıtı gösterilerin başladıðı 2011 Mart ayından itibaren faaliyete geçirildi. Şam rejimi işkence merkezlerinde uygulamalarla muhalifleri yıldırmayı amaçlıyor.

Raporda, söz konusu işkence merkezlerinden geçen çok sayıda kişinin ifadelerine yer veriliyor. Ýdlib kentinde işkence gören 31 yaşındaki bir muhalif yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı: "Beni çırıl çıplak soyduktan sonra tırnaklarımı kerpetenle çektiler. Parmaklarıma, göðsümü ve kulaklarımı zımbaladılar. Bu şekilde beni konuşturmaya çalıştılar. Kulaklarım zımbalanırken korkunç bir aðrı yaşadım."

Esad rejiminin Şam, Halep, Ýdlib, Dera, Humus ve Hama gibi kentlerde kurduðu 27 işkence merkeziyle ilgili bilgi veren HRW Acil Durumlar Birimi uzmanı Ole Solvang, istihbarat birimlerinin ülkenin dört bir tarafına daðılmış işkence merkezlerinden oluşan bir sistemi idare ettiklerini söyledi.

Ýşkence merkezlerinin haritasına da yer verilen raporda, ‘Vahşi suçlar’ diye tanımlanan işkencecilerden bazılarının açık isimleri de yer alıyor. Raporda, söz konusu uygulamaların insanlıða karşı suç kapsamına girdiði de vurgulandı.

“Bu merkezlerin bulunduðu yerleri yayınlamak, kullandıkları işkence yöntemlerini tarif etmek ve yetkililerin isimlerini vermek suretiyle sorumlulara bu korkunç suçların hesabını vermek zorunda kalacaklarına dair bir uyarıda bulunmuş oluyoruz” diyen Solvang, bu konuda BM'yi göreve çaðırdı. HRW, işkence yaptıðı yönünde güvenilir bilgi bulunan kişiler hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin harekete geçmesini istedi.