HRW: Suriye muhalefeti insani suçlar işliyor

HRW: Suriye muhalefeti insani suçlar işliyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW) yayınladığı yeni bir raporda Suriye muhalefetinin rehin alınan onlarca sivili öldürdüğüne dair belgelere yer vererek, muhalefetin insanlığa karşı suçlar işlediğini bir kez daha teyit etti. HRW raporunda, silahlı grupların Sadad kentinde kadın ve çocuklar dahil 46 sivili infaz ettiğini ortaya koydu.

HRW tarafından yürütülen soruşturmanın raporu 19 Kasım'da yayınlandı. Rapora göre Suriye muhalefeti  Şam'ın kuzey doğusundaki Hıristiyan kasabası Sadad'da 21-28 Ekim tarihleri arasında 14'ü kadın ve 2'si çocuk olmak üzere 46 sivili infaz etti. 

Soruşturma saldırıdan kurtulan 10 kişiyle yapılan görüşmelere dayanıyor. HRW raporuna göre Başar El Esad'a bağlı orduya yönelik saldırılar sırasında, "isyancı savaşçılar" sivillerin çatışma alanlarındaki evlerini terk etmelerine izin vermedi.  HRW, kentin ele geçirilmesi sırasında savaşçıların bir köylüyü canlı kalkan olarak kullandığı ve üç kiliseyi yağmaladığını kaydetti. 

Daha önce Suriye muhalefetine yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de silahlı grupların 3 bin nüfuslu kasabada katliam yaptığını kabul etmişti. Gözlemevi,  “Cinayetler, 21 Ekim 2013 günü El Nusra Cephesi’nin kasabaya saldırısıyla başlamış ve 28 Ekim 2013 günü El Nusra ve müttefiklerinin geri çekilmesiyle sona ermiştir” demişti. 

HRW Ortadoğu Masası Müdiresi Sarah Leah Whitson, "Muhalefet savaşçıları Sadad'a girdiklerinde sivilleri yaralamayacaklarını söylediler ama tam tersini yaptılar" dedi. Whitson, "Sivillere yönelik kör vuruşlar veya hedefli saldırıların hiçbir özrü  olamaz" diye kaydetti.

Öte yandan Rusya'nın Sesi radyosuna konuşan HRW'nin  Suriye ve Libya’dan sorumlu araştırmacısı Lama Fakih de,  savaşçıların sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını belirterek, "Bu kent yakınlarındaki 6 kişi ve yasadışı olarak kendi iradesi dışında çatışmaya mecbur edilen 4 kişi yaşamını yitirdi" dedi. 
Fakih, “Ekim'de yayınladığımız raporda, Lazkiye bölgesindeki çatışmalar sırasında bazı muhalif gruplar tarafından 190’ı aşkın sivilin öldürüldüğünü belirtmiştik" diye hatırlattı.

11 Ekim'de yayınlanan raporda  HRW, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve El Kaide'ye bağlı grupların 4 Ağustos’ta 57’si kadın ve 18’si çocuk olmak üzere en az 190 sivili katlettiğini açıklamıştı.  HRW aynı raporda “insanlık suçu” işleyen grupların Türkiye üzerinde savaşçı ve silah geçirdiğini belirterek, BM Güvenlik Konseyi’ni Türkiye’ye çağrı yapmaya davet etmişti. 

HRW, daha önce de Suriye’deki muhalif silahlı grupları hükümete bağlı askerlere işkence yapmak ve esirleri kurşuna dizmekle suçlamıştı. Örgüt, insanların ölümü ile sonuçlanan en az 10 işkence vakasına ilişkin belge yayınlamıştı. 

Fakih, Suriye’de yaşanan suçları, BM’ye ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne bildirmeye devam ettiklerini söyledi.

Aynı muhalif gruplar Ağustos ayının başında Suriye’nin Halep’in Sefire ilçesine bağlı Tel Hasıl ve Tel Aran beldelerindeki Kürt sivillere saldırarak, 50'ye yakın kişiyi öldürmüş, 350 kişiyi de rehin almıştı. 
Bu olaylardan sonra Kürt bölgelerine saldıran El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti ile El Nusra cephesi Kürt köylerini yağmalamış ve çok sayıda sivili rehin almıştı.

HRW Ekim ayındaki raporunda, “Suriye güvenlik servislerinin sorumluları, basında yer alan haberler, Batılı diplomatlar ve gazeteciler ile insani organizasyon görevlilerinin yaptığı gözlemlere göre, bu gruplara ait yabancı savaşçılar Türkiye üzerinden Suriye’ye giriyorlar. Buradan silah, para ve diğer ekipmanları da içeri koyarken, sağlık tedavileri için buraya geri çekiliyorlar” demişti.