Hudeyde’de iki günde 50’yi aşkın ölü

Yemen’nin liman kenti Hudeyde’de son iki gün içerisinde aralarında sivillerin de olduğu 50’yi aşkın kişi öldü. Husi milisleri de kendi mevzilerini güçlendirdi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu desteğindeki hükümet güçleri Hudeyde’ye yönelik operasyonlarını sürdürürken, Şii Husi milisleri savunma pozisyonlarını güçlendirmek için onlarca hendek kazdı. Husilerin ayrıca yollara betondan bloklar yerleştirdiği bildirildi.

Bölgeye milis takviyeleri de yapılırken, karşı tarafta hükümet güçleri de kente yönelik operasyona takviyelerde bulunuyor.

Askeri hazırlıkların yoğunlaştığı bu dönemde BM elçisi Martin Griffiths, Hudeyde ve limanının korunması için bir ateşkes talebiyle Pazartesi günü başkent Sana’ya ziyarette bulundu. Sana, Husilerin kontrolünde bulunuyor.

Pazar günü kentin güney cephesine yapılan hava saldırılarında 43 Husi milisinin hayatını kaybettiği bildirildi. Hudeyde’nin güneyindeki üç kent olan Zabid, El Tuheta ve Beyt El Fakih’e yönelik de hava saldırıları gerçekleşti. Zabid kenti yakınında üç sivil hava saldırısında hayatını kaybetti, 4’ü de yaralandı.

Hudeyde’ye yönelik operasyonun yoğunlaştırıldığı 13 Haziran’dan bu yana 11’i sivil olmak üzere en az 483 kişi hayatını kaybetti.

Hudeyde ve çevresinde 600 bin dolayında kişi yaşıyor. Bu kent, insani yardımların ulaştırılmasında hayati önem taşıyor. BM’ye göre 22 milyon Yemenli acil yardıma ihtiyaç duyarken, bunlardan 8.4 milyonu açlık tehdidi altında.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Açlık ve yoksulluğun yanısıra, kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.