IG Metall'in MHP'li Vural'ı davet etmesine tepki

IG Metall'in MHP'li Vural'ı davet etmesine tepki

Alman metal sendikası IG Metall'in MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ı Bremen kentinde geçtiğimiz ay düzenlenen bir seminere davet etmesine göçmen kuruluşlar tepki gösterdi. Vural'ın ırkçı kimliğine dikkat çeken kuruluşlar, IG Metall'dan davete açıklık getirmesini istediler.

Almanya'nın Bremen kentinde 10 Ocak günü Mercedes çalışanlarına yönelik düzenlenen bir seminere MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ülkenin önde gelen sendikalarından IG Metall'in davetlisi olarak katılmıştı. Bremen'deki göçmen kuruluşlar ise Vural'ın davet edilmesine ve seminerde konuşmasına tepki gösterdiler. YEK-KOM üyesi Biratî Derneği, AABF Üyesi Cemevi, DİDF, ADHK, YXK ve Kürt Öğretmenler Birliği'nin ortak açıklamasında IG Metall'a ise şu çağrı yapıldı:

"MHP, aşırı ırkçı bir parti. Bu partinin üyeleri olan ülkücüler Almanya'da hem sol gruplara ve hem de Kürtlere yönelik şiddet eylemlerini gerçekleştiriyorlar. Özellikle geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de Kürt sorunun gündeme geldiği dönemlerde bu partinin üyeleri Berlin, Köln ve Hamburg'ta Kürtlere saldırmıştır. Ayrıca MHP, Dersim katliamının aydınlanmasını istemeyen, toplum arasında ırkçılık ve ayrımcılığı yaymak isteyen partilerin başında geliyor.

MHP'nin bu politikaları ortadayken, bu partinin bir milletvekilinin Almanya'ya bir sendika tarafından davet edilmesi düşündürücüdür. Ayrıca Türkiye'de Kürtçe eğitim hakkının verilmesi için mücadele eden Alman eğitim ve bilim sendikası GEW'nin çalışmaları ortadayken, bir başka işçi sendikası Kürtçe eğitime sert şekilde karşı çıkan ırkçı bir Türk politikacıyı davet ediyor.

Türkiye'de KESK gibi sendikalara yönelik baskı politikası ise sürüyor, onlarca sendika yöneticisi hala cezaevinde. Tüm bu nedenlerden dolayı faşist ve ırkçı bir partinin grup başkanvekilinin bir sendika tarafından davet edilmesini sert şekilde kınıyoruz. IG Metall Bremen teşkilatından bu davete ilişkin bir açıklama yapmasını bekliyoruz."