IGC'den Afganistan’da iç savaş uyarısı

IGC'den Afganistan’da iç savaş uyarısı

Uluslararası Kriz Grubu (IGC), NATO güçlerinin 2014 yılında çekilmeyi öngördüðü Afganistan’da mevcut yönetimin güvenliðin sorumluluðunu üstlenmeye hazır olmadıðını belirterek iç savaş uyarısında bulundu.

Merkezi Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Uluslararası Kriz Grubu (IGC) Afganistan’daki durum ve geleceði konusunda bir rapor yayınladı. Raporda, NATO’nun 2014 yılında terk etmeyi planladıðı Afganistan’daki mevcut yönetim yerden yere vurulurken, çöküşünün önüne geçmek için acil önlemlerin alınması gerektiði belirtildi. Aksi durumda iç savaş çıkabileceði uyarısı yapıldı.

Raporda, "Ýstikrarlı bir geçiş saðlanabilmesi ve devletin hızla çöküşünün önüne geçilmesi için acil adımlar atılmalı" denilirken, durumun hassasiyet boyutu "Zaman tükeniyor" sözleriyle vurgulandı. Rapora göre, 2014 yılında 130 binden fazla yabancı askerin çekileceði sırada yapılacak seçimlere hile karışma olasılıðı "neredeyse kesin" olarak görülüyor. Bundan dolayı da, 2 yıl içinde yapılacak seçimlere hile karışmasını engellemek için adımlar atılması istendi.

Raporda yönetim sorunu yanı sıra güvenlik sorununa da dikkat çekilerek, Afgan ordusu ile polisinin henüz güvenliðin sorumluluðunu almaya hazır olmadıðı vurgulandı.

Güvenlik ve seçimler konusunda gerekli önemler alınmaması durumunda, ülkede baş gösterecek siyasi kördüðümün önce olaðanüstü hale, sonra devletin çöküşüne ve son olarak da iç savaşa dönüşebileceði uyarısı yapıldı.

IGC raporunun sonunda, yapmış olduðu uyarıların önüne geçmek, barışçıl bir geçişi saðlamak için parlamento, seçim kurulu ve uluslar arası topluma tavsiyelerde bulundu.

Bu arada, Afgan hükümeti rapora sert tepki göstererek, aksine seçimlerin "Yabancı müdahalesi olmazsa özgürce ve adilce yapılacaðını" savundu. Hükümet, "Milletimiz 2002'de doðmadı. 5 bin yıllık bir tarihimiz var. Geçmişte süper güçlere karşı savaştık. Milli polisimiz ve ordumuz ülkenin ruhunu ve egemenliðini korumaya hazırdır" dedi.

ABD’nin 2001 yılında işgal ettiði Afganistan’da güvenliði üstlenen NATO, bu ülkeden 2014 yılından sonra güçlerini geri çekecek. Ancak Afgan ordu ve polisini eðitme programlarını sürdürecek.