İHA’lar bu kez öğrencileri vurdu: 6 ölü

İHA’lar bu kez öğrencileri vurdu: 6 ölü

ABD’nin Pakistan’da İnsansız Hava Araçları'yla (İHA) düzenlediği operasyonlar bu kez 6 öğrencinin canını aldı. 

Saldırıda Hayber-Pakthunkva eyaleti Hangu ilinin Tal bölgesinde bulunan Mekteb-i Darul Ulum medresesi hedef alındı. Yetkililere göre saldırıda 6 medrese öğrencisi yaşamını yitirdi, 8 öğrenci yaralandı.

Medreseye 3 füze fırlatıldığı belirtilirken, İHA'ların bölgedeki uçuşunu sürdürdüğü ve saldırının bölgede halk arasında gerginliğe neden olduğu öğrenildi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Sertaj Aziz, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin, Taliban'la yapılacak barış müzakeresi sürecinde İHA saldırıları yapılmayacağına dair güvence verdiğini söylemişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW) ve Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International)  20 Ekim'de yayınladığı bir raporda Washington'u, herhangi bir çatışma veya tehdit olmadan da insansız hava araçlarını kullanmak ve saldırılarda sivilleri öldürerek uluslararası hukuku çiğnemekle suçlamıştı.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Pakistan'ın Kuzey Veziristan bölgesinde bu yıl Ocak- Ağustos ayları arasında, insansız uçakla düzenlendiği bildirilen 45 saldırıdan 9'unu incelediğini belirtmişti. Raporda, ölenlerin bir tehdit oluşturmadığı ve  bir çatışmanın içinde de olmadıklarının anlaşıldığını duyurmuştu.

İHA SALDIRILARINDA EN AZ 400 SİVİL ÖLDÜ

ABD özellikle 2004 yılından beri Pakistan'ın kuzey batısındaki aşiret bölgelerinde İHA'larla saldırılarını arttırdı.  BM'nin insan hakları ve "terörizme karşı mücadele" özel raportörü Ben Emmerson tarafından hazırlanan bir rapora göre, son 10 yılda İHA'lar tarafından Pakistan'da öldürülenlerden 400'ü sivillerden oluşuyor. Uluslararası Af Örgütü, ülkenin bu kesiminde 2004'ten beri en az 300 İHA saldırısının gerçekleştiğini ve bunların 2 bin ila 4 bin 700 kişinin ölümüne yol açtığını kaydediyor.  Sadece Ocak 2012 ile Ağustos 2013 arasında Pakistan'ın kuzey doğusunda 45 ölümcül saldırı düzenlendi.  Her seferinde siviller de bu saldırıların kurbanı oldu.

İHA saldırılarına Pakistan hükümeti  de resmiyette tepki göstererek, bu saldırıların ters etki yarattığını ve Pakistan'ın egemenliğinin ihlali olduğunu söylüyor. Ancak kısa bir süre önce Amerikan basını tarafından yayınlanan belgeler ve Pakistanlı yetkililerin verdiği bilgilere göre hükümet gayrı resmi olarak bu saldırılara onay verdi.

1 Kasım günü Pakistan Taliban Hareketi'nin lideri Hekimullah Mehsud da İHA saldırısında hayatını kaybetmişti.