İHA'lardan korunmak için 22 tavsiye!

İHA'lardan korunmak için 22 tavsiye!

Mali'de gazeteciler tarafından bulunan ve El Kaide'ye ait olduğu iddia edilen bir belgede, insansız hava araçlarından (İHA) gizlenmenin yöntemleri anlatılıyor.

The Daily Telegraph gazetesine göre Amerikan Associated Press ajansı gazetecileri Mali'de bir belge buldu. Belgede İHA saldırılarından korunmak için El Kaide tarafından 22 tavsiye ve farklı teknolojik yöntemler yer alıyor.

Birinci tavsiye: İnsansız hava araçlarının niyetleri ve misyonunu, pazarda 2595 dolara (1961 euro) bulunabilen Rus yazılım 'Sky Grabber' sayesinde bilmek mümkün.

İkinci tavsiye:  İnsansız hava aracını  şaşırtmak için parazit yapa cihazı kullanmak.

Üçüncü tavsiye:  ışık yansıtmak için araçlar veya binaların üzerine cam parçaları yerleştirmek.

Dördüncü tavsiye: Başta keşif araçları olmak üzere, insansız hava araçlarını vurmak için tecrübeli sniperlar harekete geçirmek.

Belgede İHA'lardan gizlenmek için daha klasik farklı direktifler de yer alıyor:  Özellikle gece vakitlerinde uzun süre açıktan kalmamak, geniş yapraklı ağaçlar altında durmak, doğal barınakları (mağara, orman) kullanmak, korunmak için duman çıkarmak, örneğin eski araç lastikleri bu amaçla yakmak...

Belgede son olarak, grup liderleri veya aranan kişilerin, yerleri tespit edilmesin diye, hiçbir gerekçe ile iletişim araçlarını kullanmaması tavsiye ediliyor.

ABD Başkanı Barack Obama döneminde  ‘terörle mücadele’ adı altında özellikle teşvik edilen İHA'lar yüzlerce sivili de katletti.  Cumhuriyetçi Parti (RP)’den Lindsey Graham’a göre, 2004’den bu yana aralarında yüzlerce sivilin de olduğu 4 bin 700 kişi insansız hava aracı saldırılarında yaşamını yitirdi.