İHA saldırısında Pakistan Talibanlarının lideri öldü

İHA saldırısında Pakistan Talibanlarının lideri öldü

İnsansız hava araçlarının (İHA) saldırılarından dolayı ABD'nin yoğun tepkiler aldığı bir dönemde, bu kez Pakistan Taliban Hareketi'nin lideri hedef alındı. Saldırıda Hekimullah Mehsud hayatını kaybetti.

ABD insansız hava aracı ülkenin kuzey batısındaki bir aşiretsel bölgede hedefini bombaladı. Pakistan Taliban Hareketi (Tehrikê Taliban Pakistan-TTP) lideri Hekimullah Mehsud'un 1 Kasım Cuma günü, Kuzey Veziristan'ın başşehri olan Miranşah'ın 5 km kuzeyindeki Dandey Darpekhel'de bir Taliban kampında vurulduğu bildirildi.

Genellikle sabah erken saldırılar düzenleyen Amerikan pilotsuz uçakları, bu kez gün sonunda saldırıya geçti. İki füze fırlatıldı. TTP'nin bir komutanı tarafından yapılan açıklamaya göre "Hekimullah, amcası, şoförü, koruması ve başka bir savaşçı" hayatını kaybetti. Mehsud'un vurulduğu günün akşamı defnedildiği bildirildi. 

Hekimullah Mehsud, TTP'nin kurucu lideri Beytullah Mehsud'un ölümü ardından 2009'da hareketin başına geçti. Bu hareket 2007 yılında ABD'nin 'terörizme kaşı mücadele' adı altında yürüttüğü savaşın ortağı olan İslamabad hükümetine karşı "cihat" yürütmek amacıyla kuruldu.

İHA SALDIRILARINDA EN AZ 400 SİVİL ÖLDÜ

ABD özellikle 2004 yılından beri Pakistan'ın kuzey batısındaki aşiret bölgelerinde İHA'larla saldırılarını arttırdı.  BM'nin insan hakları ve "terörizme karşı mücadele" özel raportörü Ben Emmerson tarafından hazırlanan bir rapora göre, son 10 yılda İHA'lar tarafından Pakistan'da öldürülenlerden 400'ü sivillerden oluşuyor. Uluslararası Af Örgütü, ülkenin bu kesiminde 2004'ten beri en az 300 İHA saldırısının gerçekleştiğini ve bunların 2 bin ila 4 bin 700 kişinin ölümüne yol açtığını kaydediyor.  Sadece Ocak 2012 ile Ağustos 2013 arasında Pakistan'ın kuzey doğusunda 45 ölümcül saldırı düzenlendi.  Her seferinde siviller de bu saldırıların kurbanı oldu.

PAKİSTAN HÜKÜMETİNDEN GAYRI RESMİ ONAY

İHA saldırılarına Pakistan hükümeti  de resmiyette tepki göstererek, bu saldırıların ters etki yarattığını ve Pakistan'ın egemenliğinin ihlali olduğunu söylüyor. Ancak kısa bir süre önce Amerikan basını tarafından yayınlanan belgeler ve Pakistanlı yetkililerin verdiği bilgilere göre hükümet gayrı resmi olarak bu saldırılara onay verdi.

TTP liderine yönelik saldırının Pakistan hükümetinin bu hareket ile "gerçek anlamda barış müzakerelerine başlamak" iddiasıyla ilk temasları gerçekleştirdiği bir dönemde gerçekleşmedi dikkat çekti.  Bazı gözlemcileri, halen yapılanma aşamasında olan örgütün daha da zayıflayacağını iddia ederken, bazıları da kısa vadede örgütün intikam eylemlerine girişeceğini söylüyor.