IKEA'nın ormanları talan etmesine karşı 180 bin imza

IKEA'nın ormanları talan etmesine karşı 180 bin imza

Çevre örgütleri, IKEA’nın Rusya’nın Karelen bölgesinde aðaçların kesimini durdurması için topladıkları 180 bin imzayı şirketin Stockholm’de bulunan yetkililerine ilettiler.

Dünyanın en büyük mobilya maðazalar zinciri IKEA dünyada en fazla kereste kullanan şirketler sıralamasında üçüncü sırada. IKEA maðazalarında sattıðı aðaç ürünlerinin büyük çoðunluðunu Çin ve Rusya’da kesilen aðaçlardan elde ediyor. IKEA’nın şirketi Swedwood Rusya’nın Karalen bölgesinde balta girmemiş ormanlardaki 500 yaşındaki aðaçları keserek keresteye dönüştürüyor.Çevre örgütleri pek çok kez IKEA’nın ormanları talan etmesini protesto etmiş ve aðaç kesiminin durdurulması için imza kampanyası başlatmışlardı.

Ýsveç’ten “Ormanları Koru”, “Topraðın Dostları” Rusya’dan “Green Peace” ve “SPOK” çevre örgütlerinin yöneticileri topladıkları 180 bin imzayı Cuma günü Stockholm’de IKEA’nın yetkililerine teslim ettiler. IKEA’nın Karelen ormanlardaki aðaçların kesimini hemen durdurmasını istediler.

IKEA ile yapılan görüşmeye katılan “Ormanları Koru” çevre örgütü yöneticilerinden Linda Ellegaard Nordström IKEA’nın Karalen’deki Avrupa’nın en deðerli ormanlarını yok etmesini eleştirdiklerini söyledi. IKEA’nın eski ormanlardaki aðaçların kesilmesine karşı bir çevre politikası olduðunu iddia ettiðini ama şirketin sömürgeciler gibi davrandıðını kendi gözleriyle gördüklerini belirten Ellegaard “IKEA yalan söylemeye son verip Karelan’deki aðaçların kesimini durdursun” diyor.

IKEA yöneticileri dah önceleri “Ormanları Koru” adlı çevre örgütünün IKEA’ya yönelik eleştirilerinin aşırı olduðunu ve örgütün Rusya’daki çevrecilerin desteðine sahip olmadıðını açıklamışlardı.

IKEA yöneticileriyle Stockholm’de yapılan görüşmeye katılan Rus SPOK çevre örgütünün başkanı Alexsander Markovsky toplantıda Kardelen’deki aðaçların kesilmesine karşı olduklarını çok açık bir biçimde şirketin yöneticilerine ilettiklerini söyledi.

Toplatıya IKEA adına katılan şirketin Orman Kısım Şefi Anders Hildman ise vakti olmadıðını belirterek gazetecilerin toplantı hakkındaki sorularına yanıt vermekten kaçınıyor.