İki ebola aşısının testleri olumlu sonuç verdi

Batı Afrika’da 10 bin 200 kadar kişinin yaşamına mal olan ebola virüsüne karşı geliştirilen aşıların testlerinin ikinci aşamasında da olumlu sonuç alındığı duyuruldu.

Batı Afrika’da 10 bin 200 kadar kişinin yaşamına mal olan ebola virüsüne karşı geliştirilen aşıların testlerinin ikinci aşamasında da olumlu sonuç alındığı duyuruldu.

Amerikan Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) tarafından yayınlanan basın açıklamasında, ebola virüsüne karşı geliştirilen iki aşının testlerinin ikinci aşamalarının da bittiği kaydedildi. Testler kapsamında Liberya’da yüzlerce kişi üzerinde denenen aşıların deneklerde herhangi bir risk oluşturmadığının görüldüğü belirtildi.

NIAID tarafından duyurulan son aşıların testlerinden elde edilen sonuçlar ile daha önce ABD’de 20’şer kişi üzerinde denenen aşıların sonuçlarını tasdik edildiği da bildiriliyor.

Ebola testlerinden birinin VSV-EBOV adını taşıyan ve NIAID ile İngiliz GlaxoSmithKline laboratuvarlarında denenen bir aşı olduğu, diğerinin ise NewLink Genetics adlı ABD şirketi tarafından Kanada’da lisansı alınan VSV-ZEBOV olduğu da verilen bilgiler arasında.

Söz konusu ebola aşılarının önümüzdeki dönemde yaklaşık bin 500 kadar ebola hastası üzerinde deneneceği bilgisi de verildi.

Birleşmiş Milletler Sağlık Örgütü (WHO)’ya göre, bir yılı aşkın bir süredir Batı Afrika ülkeleri Liberya, Sierra Leone ve Gine’yi etkisi altına alan ebola virüsüne bugüne kadar yaklaşık 24 bin kişi yakalandı. Bu kişilerden 10 bin 200 kadarı da yaşamını yitirdi.

Ebola salgınında yaşanan ölümlerin bu denli yüksek olmasında hem hükümetlerin hem de Birleşmiş Milletler’in sorumlu olduğu da iddia ediliyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) tarafından yapılan bir açıklamada, ebola salgınına ilişkin önlemlerin alınmasında WHO’nun geciktiğine dikkat çekilmişti. WHO aylarca süren salgına rağmen Ağustos ayında ‘acil durum’ alarmı vermişti.