ILO’dan depremden etkilenen işçilere 3,6 milyon dolar

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 6 Şubat’ta Mereş merkezli depremlerde Türkiye ve Suriye’de etkilenen işçilere doğrudan 3,6 milyon dolarlık destek fonu ayırdıklarını açıkladı.

ILO Arap Ülkeleri Bölge Direktörü Ruba Jaradat, Brüksel’de düzenlenen bir bağış konferansı sırasında yaptığı konuşmada, "Bugün, etkilenen işçilere ve ailelerine destek için 3,6 milyon dolar ayırdığımızı ve gelecekte ek kaynakları harekete geçirmek için çalıştığımızı açıklayabilirim" dedi.

Jaradat’a göre fonlar, her iki ülkede de tahrip olan altyapının rehabilite edilmesine ve etkilenen toplulukların geçim kaynaklarının eski haline getirilmesine yardımcı olacak acil durum istihdam programlarını uygulamak için kullanılacak.

Jaradat, Avrupa Komisyonu ve İsveç hükümeti tarafından düzenlenen konferansta, “ILO'nun (…) geçim kaynaklarının kaybedildiği alanlarda iş yaratma potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için pratik çözümler sunuyor” diye ekledi.

ILO’nun, depremlerden hemen sonra, işçilerin ve ailelerinin acil ihtiyaçlarını karşılamak için etkilenen nüfusla temasa geçtiği ifade edildi.

ILO’nun sitesinde yer alan açıklamaya göre Türkiye'de ILO’nun etkilenen işçiler için istihdam fırsatlarını desteklemek amacıyla istihdam hizmetleri gibi işgücü piyasası kurumlarıyla birlikte çalıştığı belirtildi. Ticari kuruluşlar ve sendikaların da desteklenmeye devam ettiği dile getirildi.

Suriye'de ise ILO’nun Halep'in afetten zarar görmüş mahallelerinde istihdam yoğunluklu çalışmaların yanı sıra mühendisler için bir dizi eğitim kampanyası aracılığıyla iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını geliştirdiği kaydedildi. Açıklamada, “ILO, etkilenen işçileri ve işletmeleri desteklemelerine yardımcı olmak için sosyal ortaklarına da hibe sağlamaktadır” denildi.