İnsanların ataları 1,8 milyon yıl önce bugünkü gibi ellerini kullanıyordu

Merkezi İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan Afrika Gelişimi Enstitüsü tarafından yapılan incelemeler sonucu, günümüzden 1,8 milyon yıl öncesine ait bir insan eli fosili bulunmuştu.

Merkezi İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan Afrika Gelişimi Enstitüsü tarafından yapılan incelemeler sonucu, günümüzden 1,8 milyon yıl öncesine ait bir insan eli fosili bulunmuştu. İncelemeler sonucu, o dönemde yaşayan insan türünün günümüz insanıyla aynı işlevsellikteki bir ele sahip olduğu anlaşıldı.

Tanzanya’nın kuzeyindeki Olduvai bölgesindeki bir tarihi sitte bulunan insan eline ait kemiğin, bugüne kadar bulunan en eski el kemiği olduğu ortaya çıkmıştı.

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, el kemiği OH86 adı verilen o dönemde yaşayan bir insana aitti. Bu insanın ise, Homo Erectus insan türünün atalarından ya da bir Homo Erectus olabileceği anlaşıldı. İnsan eli kemiğinin bulunduğu alanda  Australopithecus boisei türü insansı (hominine) ile Homo Erectus insan türünün birlikte yaşadıkları sonucuna da ulaşıldı.

Araştırmayı yöneten bilim insanı Manuel Dominguez-Rodrigo, insan elinin evrimsel dönem boyunca birçok özellikler kazandığını ve hareket etme ile manipüle yeteneklerinin arttığını söyledi. Dominguez-Rodrigo, buldukları el kemiğinin de günümüzden 1,7 milyon önce ortaya çıkan insan türüne ait olduğunu vurguladı.

Araştırmayla, günümüz insanının sahip olduğu manipülasyon yeteneğinin 1,8 milyon yıl önceki insan türlerinde de olduğu görüldü.

İnsansı olarak adlandırılan homininilerin alt familyasından olan homininaelerin günümüzden 6 milyon yıl önce dört ayak üstünde yürümeyi terk ederek, çift ayaklı olmaya başladıkları biliniyor. İnsansıların ellerinin aradan geçen milyonlarca yılda değişim gösterdiği ve ellerini kullanmaları sayesinde beyinlerindeki gelişimin de önünün açıldığı tahmin ediliyordu.