İnsansız hava araçları yüzlerce sivili katletti

İnsansız hava araçları yüzlerce sivili katletti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin ‘terörle mücadele’ adı altında tüm dünyada yürüttüğü savaş sivilleri vuruyor. Cumhuriyetçi Parti (RP)’den Lindsey Graham’a göre, 2004’den bu yana aralarında yüzlerce sivilin de bulunduğu 4 bin 700 kişi insansız hava aracı saldırılarında yaşamını yitirdi.

ABD güçleri tarafından Pakistan, Yemen gibi ülkeler başta olmak üzere bir çok ülkede El Kaide’ye yönelik olduğu iddiasıyla yüzlerce hava saldırısı düzenlendi. ABD hükümetince sır gibi saklanan bu saldırıların sonuçlarına göre yüzlerce sivil yaşamını yitirdi.

Cumhuriyetçi Parti’den Güney Karolina senatörü Lindsey Graham, dün halkla buluşmasında yaptığı bir açıklamada, "Onlardan 4 bin 700 tanesini öldürdük" sözleriyle ABD insansız hava araçları saldırılarına gönderme yaptı.

Bu tür askeri saldırıların önde gelen savunucularından olan Graham, "Bazen suçsuz insanları vuruyoruz ve ben bundan nefret ediyorum. Ama bir savaştayız ve bir çok üst düzey El Kaide yetkilisini de böyle öldürdük" diyerek, saldırılarda yaşanan sivil katliamlarına gerekçe oluşturmaya çalıştı.

Lindsey Graham’ın bu rakamı hangi kaynağa dayandırdığı ise bilinmiyor. Başta ABD olmak üzere bir çok ülkedeki sivil toplum kuruluşları, Amerikan insansız hava araçlarının yol açtığı sivil kaybıyla ilgili araştırmalar yapıyor.

Washington’da bulunan New America Vakfı’nın verileri, 2004 yılından bu yana 350 hava saldırısı gerçekleştiğini ve bunların Barack Obama döneminde daha da arttığını ortaya koyuyor. Buna göre saldırılarda 261 ila 305 arasında sivil olmak üzere bin 963 ile 3 bin 293 arasında kişi yaşamını yitirdi.

Britanya’da bulunan Araştırmacı Gazetecilik Bürosu'na (BIJ) göre ise insansız hava araçları 2 bin 627 ile 3 bin 457 kişinin ölümüne yol açtı. Bu rakamların 475 ila 900 arasındaki kısmı sivillerden oluşuyor.

ABD, daha önce bu tür saldırıları uzun süre gizleme yoluna gitmişti. Beyaz Saray’a göre, insansız hava araçları ‘ABD için tehdit içeren şüpheliler’ yakalanamadıkları  zaman ‘son çare’ olarak kullanılıyor. ABD Kongresi’nden bir çok senatör, hava araçlarının saldırıcağı yerleri ve bilgileri önceden inceleyerek onay verecek gizli bir mekanizmanın kurulmasından yana çağrı yapmışlardı.