IOM: Derna’daki sel felaketinde en az 30 bin kişi yerinden edildi

BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Libya’nın Derna kentini yerle bir eden sel felaketinde en az 30 bin kişinin yerinden edildiğini bildirdi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) pazar gecesi Daniel fırtınasının geçmesinin ardından Libya'nın doğusundaki duruma ilişkin bir rapor yayınladı.

Raporda Derna'da "en az 30,000 kişinin yerinden edildiği” belirtildi.

Trablus'taki uluslararası tanınırlığa sahip hükümetin acil servisi ülkenin doğusundaki Derna kentini vuran sellerde 2 bin 300’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bilançonun daha ağır olabileceği tahmin ediliyor.

Derna'da bir ekip bulunduran Libya Acil Durum ve Kurtarma Servisi sözcüsü Usame Ali, Daniel fırtınasının neden olduğu sellerde yaklaşık 7 bin kişinin yaralandığını ve 5 binden fazla kişinin de kayıp olduğunu kaydetti.

Usame Ali'ye göre, fırtınada Libya'nın doğusundaki diğer kasaba ve şehirlerde en az 65 kişi daha hayatını kaybetti.

Libya'nın doğusundaki rakip hükümetin yetkilileri, 100 bin nüfuslu Derna kentinde "binlerce" kişinin öldüğünü ifade ederken, Kızıl Haç da ölü sayısının "çok yüksek" olduğunu bildirdi.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'ndan (IFRC) bir yetkili, 10 binin üzerinde kayıp olduğunu belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanlığı "günde 500 kişiyi tedavi edebilecek yaklaşık elli sivil ve askeri personelden" oluşan bir sahra hastanesi gönderdiklerini duyurdu.

Afrika'nın en zengin petrol rezervlerine sahip olan Libya, 2011 yılında Muammer Kaddafi rejiminin NATO tarafından kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaosa içerisinde bulunuyor. Ülkenin doğusu ile batısı arasındaki bölünmeler devam ediyor