IPI: Yılın başından beri 119 gazeteci öldürüldü

IPI: Yılın başından beri 119 gazeteci öldürüldü

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 2012 yılının başından bu yana, başta Suriye’deki savaştan kaynaklı olmak üzere 119 gazetecinin mesleklerini icra ederken öldüðünü açıkladı.

Bu bilançonun, enstitünün sistematik olarak istatistik tutmaya başladıðı 1997’den beri en aðır bilanço olduðu belirtildi. 2012 yılının başından bu yana 119 gazeteci ölürken, 2011’de mesleklerini icra ederken öldürülmüştü. Daha önceki en ölümcül yıl 110 gazetecinin ölümü ile 2009 yılı olmuştu.

IPI, 36 gazetecinin ölümü ile Suriye’nin en riskli ülke olduðunu belirtirken, 16 gazetecinin Somali’de hedef gözetilerek yapılan saldırılarda öldüðünü kaydetti. IPI, saldırıların sorumlularının adalet önüne çıkarılmadıðına dikkat çekerek, “Bu da yeni saldırıları cesaretlendiren cezasızlık kültürünün devam ettiðini gösteriyor” dedi.

IPI, Meksika, Pakistan ve Filipinler’in de çok tehlikeli ülkeler olarak kalmaya devam ettiðini belirtti. Bu bilanço gazetecilerin işlerini yaparken veya görevdeyken yaşanan ölümlerini içeriyor. Bu da trafik kazalarının da hesaplandıðı anlamına geliyor.

Enstitü, gazeteci ölümlerinin büyük çoðunluðunun hedef gözetilen saldırılarda meydana geldiðini kaydetti.