Irak kan gölüne döndü: 91 ölü, 161 yaralı

Irak kan gölüne döndü: 91 ölü, 161 yaralı

Irak’ta, başta başkent Baðdat olmak üzere 14 kentte düzenlenen 22 bombalı saldırılarda en az 91 kişi ölürken, 161 kişi yaralandı.

Irak sabah saatlerinde düzenlenen bir dizi bombalı saldırı ile kan gölüne döndü. Irak polisi ile saðlık yetkilileri, 14 kentte bomba yüklü araçlarla düzenlenen koordineli 22 ayrı saldırıda en az 91 kişinin öldüðünü, 161 kişinin de yaralandıðını bildirdi.

En çok can kaybına yol açan saldırılardan biri Baðdat’ın 20 kilometre kuzeyindeki Taji’de meydana geldi. Kentin Sünni Arap semtinde meydana gelen patlamada en az 18 kişi hayatını kaybetti.

Başkent Baðdat’ta bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda kesin ölü sayısı öðrenilemezken, Kerkük’te bomba yüklü araçlarla düzenlenen 4 ayrı saldırıda 5 kişi öldü, 19 kişi de yaralandı.

Duluiye, Saadiye, Han Beni Saad, Tuz Hurmatu ile Dibis kentlerinde de bombalı saldırılar düzenlendi. Buradaki saldırılarda da onlarca kişinin öldüðü yada yaralandıðı bildirildi.

Bugünkü saldırılar Irak’ta 13 Haziran’dan bu yana yaşanan en ölümcül saldırılar oldu. 13 Haziran günü ülke çapında düzenlenen bombalı saldırılarda 84 kişi ölürken, 300’e yakın kişi de yaralanmıştı.

Pazar günü Baðdat’ın güneyinde meydana gelen bombalı saldırılarda ise 17 kişi hayatını kaybetmişti.

Irak’ta 2006 ile 2007 yılında en üst düzeye çıkan şiddet olaylarındaki ölümler, son aylarda ülkede yaşanan siyasal kriz nedeniyle yeniden yükselişe geçti. ABD askerlerinin Aralık 2011’de ülkeden çekilmesi ardından en yüksek can kaybı Haziran ayında yaşandı. Haziran’da meydana gelen saldırılarda 237 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı.