Irak'ta İranlı mülteci kampına saldırı, en az 6 ölü

Irak'ta İranlı mülteci kampına saldırı, en az 6 ölü

Irak'ın başkenti Bağdat yakınındaki İranlı muhaliflerin bulunduğu mülteci kampına havan ve obüs saldırısı yapıldı, en az 6 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

İranlı muhalif örgüt Halkın Mücahitleri üyelerinin bulunduğu kampa sabah erken saatlerde havan ve obüs saldırısı düzenlendi.  Sürgündeki Fransa merkezli İran Direnişi Ulusal Konseyi (CNRI) tarafından verilen bilgilere göre yarım kilometrelik bir alanı kapsayan Liberty isimli kampa en az 35 obüs ve roket isabet etti. 

Bu saldırıda aralarında bir kadının da bulunduğu en az 6 kişinin hayatını kaybettiği, 50'yi aşkın kişinin yaralandığı bildirildi.  Ölenlerin Puran Necefi, Yahya Nazari, Ekber Azizi, Mustafa Huravi, Mehdi Abed ve Hadi Şafi olduğu belirtildi.

Yaralılardan bir çoğununun durumunun ağır olması nedeniyle bilançonun ağırlaşmasından endişe ediliyor.  Yine CNRI'ye göre yaralıları taşımak için hiçbir ambulans veya yardım kampa ulaştırılmadı.  Kamptaki Iraklı sağlık dispanserinin jeneratörü de  saldırının hedefi olduğu için, elektriklerin kesildiği ve hiçbir yararının olmadığı kaydedildi.

Son bir yıldır bu kampa, Irak hükümeti tarafından Eşref Kampı'ndan 3100 mülteci getirildi.  Ancak mültecilerin hapsedildiği Liberty kampının daha önceki Eşrefiye kampından 80 kat daha küçük olduğu belirtiliyor. 

Eşrefiye Kampı'ndaki mülteciler 25 Aralık 2011'de, Irak ile BM arasındaki bir anlaşma çerçevesinde Liberty kampına taşındı. Buranın mültecilerin Irak'tan çıkarılmaları için son aşama olduğu ifade ediliyor.  Mültecilerin İran'a teslim edilmeleri bir çok kez gündeme getirilmişti.