Irak'ta saldırılar yeniden tırmandı

Irak'ta saldırılar yeniden tırmandı

Bağdat Irak'ta bugün Şii toplumunu hedef alan bombalı saldırılarda en az 29 kişi ölürken, onlarcası yaralandı.

ABD'nin Mart 2003'teki Irak işgalinin 10. yıldönümü yaklaşırken , son bir hafta içinde saldırılar yeniden tırmandı. Ülke genelinde 100'ü aşkın kişi bir hafta içinde hayatını kaybetti. ABD güçleri Aralık 2011'de ülkeden çekilmişti.

Başkent Bağdat'ın kuzeyindeki Şii çoğunluklu Kazimiye mahallesinde bulunan kuş pazarında bir kaç dakika arayla iki bombalı araç patladı. Bu saldırıda güvenlik ve sağlık servisleri kaynaklarına göre en az 16 kişi öldü, 43 kişi yaralandı.  Saldırı tatil günü olan Cuma günü bu pazarda yoğun bir kalabalık oluşuyor.

Bağdat'ın güneyinde Şii çoğunluklu Babil eyaletine bağlı Şomali kentinde de bomba yüklü iki araçla saldırı düzenlendi, 13 kişi hayatını kaybetti, 26 kişi de yaralandı.

Bu saldırılar ülkede siyasi krizin derinleştiği bir dönemde yaşandı. Özellikle Şii Başbakan Nuri el Maliki hükümetine yönelik tepkiler yoğunlaştı. Sünni bölgelerindeki gösterilerde Maliki'nin istifası isteniyor.

Bu tepkiler Aralık sonunda bir Sünni bakanın korumalarının tutuklanması ardından arttı. Hükümetteki ittifakları da Maliki'yi yetkileri kendinde toplamakla eleştiriyor.