Irak'ta son beş yılın en kanlı ayı yaşandı

Irak'ta son beş yılın en kanlı ayı yaşandı

Irak'ta yayınlanan resmi rakamlara göre Ekim ayında şiddet olaylarından dolayı 964 kişi hayatını kaybetti. Geçen ay, Nisan 2008'den bu yana en kanlı ay oldu.

İçişleri, Savunma ve Sağlık Bakanlıkları tarafından oluşturulan bilançoya göre Ekim ayı içerisinde 855 sivil, 65 polis ve 44 asker öldü, 1.600 kişi yaralandı.

Bu bilanço, 1.078 kişinin hayatını kaybettiği Nisan 2008'den bu yana, bir ay içerisindeki en ağır bilanço oldu. 2008'de ülke şiddetli bir mezhep çatışması yaşıyordu. Onbinlerce kişi bu çatışmalarda hayatını kaybetmişti.

Ekim ayındaki şiddetin düzeyi, benzer bir çatışma sarmalına dönülmesi endişesine yol açtı. Şiddetteki bu tırmanış, bugün Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile Irak'ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki arasında yapılacak olan görüşmenin de merkezinde yer alıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili hafta içinde yaptığı açıklamada ülkesinin El Kaide'ye karşı etkili bir şekilde mücadele için Irak'a yardım etme niyetinde olduğunu belirtmişti. Bu yardımın içerisinde Maliki'nin de talep ettiği gibi, askeri ekipmanların sağlanması da yer alıyor.