Irak’ta 11 kişi idam edildi

Irak’ta 11 kişi idam edildi

Irak’ta ‘terörist faaliyetlerde bulunma’ ile suçlanan 11 kişi idam edildi.

Irak Adalet Bakanlıðı, idam edilenlerden birinin Cezayirli diðer 10 kişinin ise Iraklı olduðunu bildirdi. ‘Terörist faaliyetlerde bulunma’ suçlaması ile idam cezasına mahkum edilen 11 kişinin bu sabah Baðdat’ta bulundukları cezaevinde idam edildikleri kaydedildi.

Bugünkü idamlarla birlikte, Irak’ta bu yıl idam edilenlerin sayısı 113’e yükseldi.

Irak’ta yüksek oranında idam cezası uygulaması, uluslararası alanda tepkiyle karşılanıyor. Başta BM olmak üzere, insan hakları örgütleri Baðdat yönetimine idam cezalarında ‘moratoryum’ uygulamasını istiyor. BM Ýnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Ocak ayında yapmış olduðu bir açıklamada, Irak’ta adil yargılama konusunda büyük kaygılarının olduðunu belirterek, yaşananları ‘korkutucu’ olarak tanımlamıştı.

Irak’ta idam cezası uygulaması, ABD’nin Irak’ı işgali ardından bir süreliðine askıya alınmıştı. Eski Irak Diktatör’ü Saddam Hüseyin’in idamı ile cezalar tekrardan infaz edilmeye başlandı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki yönetimi, idam cezasını, ülkedeki yoðun saldırılar ile dini-etnik çatışmalara karşı ‘caydırıcı’ olma açısından uyguladıklarını ileri sürüyor.