İran Büyükelçiliği'ne saldırıda ölü sayısı 23'e çıktı

İran Büyükelçiliği'ne saldırıda ölü sayısı 23'e çıktı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta İran Büyükelçiliği yakınında düzenlenen bombalı saldırılarda aralarında büyükelçiliğin kültür danışmanının da olduğu en az 23 kişi hayatını kaybetti, 150'ye yakın kişi de yaralandı. Saldırıyı El Kaide'ya yakın bir grup üstlendi.

Saldırılar Şii çoğunluklu ve Hizbullah'ın kalesi olarak görülen başkentin güneyindeki rezidansiyel bir mahallede olan Bir Hasan'da gerçekleşti.  Lübnanlı kaynaklara göre saldırıda en az 23 kişi hayatını kaybetti, 146 kişi de yaralandı.  Ölenler arasında büyükelçiliğin kültür danışmanı Şeyh İbhrahim Ensari de bulunuyor.  

İlkin bir motosikletin patladığı, ardından da bomba yüklü bir otomobilin infilak ettiği bildirildi.  Üst düzey bir güvenlik kaynağı saldırının hedefinin büyükelçilik olduğunu ifade etti. Saldırıda altı bina zarar gördü.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marzieh Afham, bir İranlı diplomatın saldırıda hayatını kaybettiğini doğrularken, "terörist eylemin sionistlerin ve onların paralı askerlerinin insanlık suçu ve nefret suçu" olduğunu savundu.

Saldırıyı El Kaide'ye yakın olarak belirtilen bir grup üstlendi.  Abdallah Azzam Tugayı'nın bir sorumlusu olan Sirajeddin Zreykat, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada "Lübnanlı Sünniler olan iki kahramanımızın şehit düştüğü çifte bir saldırıdır" dedi.

Bu çatışmalar Suriye'deki çatışmalardan dolayı Lübnan'da da körüklenen Sünni-Şii geriliminin yaşandığı bir döneme denk geldi. Batı destekli muhalifler sık sık İran ve Hizbullah'ı Başar El Esad'a destek vermekle suçluyor.