İran'da 12 gazeteci gözaltına alındı

İran'da 12 gazeteci gözaltına alındı

İran polisi reformcu olarak nitelendirilen dört gazete ve bir dergiye baskın düzenleyerek 10 gazeteciyi gözaltına aldı. Son iki günde gözaltına alınan gazeteci sayısı 12'ye yükseldi. 

Muhalefete yakın Keleme sitesine göre İran polisi 27 Ocak Pazar günü Şark, Bahar, Etemad ve Arman gazeteleri ile Aseman dergisine baskın düzenledi. Bu baskınlar sırasında en az 10 gazetecinin gözaltına alındığı bildirildi. 

Pazar günü gözaltına alınan gazeteciler arasında mizahçı Puria Alami ve siyasi konulardaki yazıları ile ünlü Saba Azarpyek de bulunuyor. Gazetecilerin tutulduğu yer konusunda bilgi verilmedi.

26 Ocak günü de Tahran'da resmi haber ajansı İlna'nın politika servisi yazı işleri müdürü Milad Fedayi ile Bahar gazetesinin yazı işleri müdürlerinden biri olan Süleyman Muhammedi gözaltına alınarak Evin cezaevine gönderildi. 

Adalet Bakanlığı sözcüsü Gulam Hüseyin Muhseni Eceyi, 21 Ocak günü yaptığı açıklamada, "Bize ulaşan bilgilere göre ne yazık ki bazı gazeteciler Batılılar ve devrim karşıtları ile işbirliği yapıyor" demişti. 

Bu gözaltılar 14 Haziran'da yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinden dört ay öncesine denk geldi. 2009'daki seçimlerde Mahmud Ahmedinecad'ın yeniden seçilmesi geniş protesto gösterilerine yol açmıştı. 

İran dünyada en fazla gazetecilerin tutuklandığı ve sansürün en fazla uygulandığı ülkeler arasında yer alıyor. Bu konuda rekor Türkiye'nin elinde. Türkiye'deki tutuklu gazetecilerin sayısı İran ve Çin'deki tutuklu gazetecilerin toplamından bile çok daha fazla.