İran'da devlete ait gaz şirketi batmak üzere

İran'da devlete ait gaz şirketi batmak üzere

Nükleer program konusundaki görüşmelerde kritik bir döneme giren İran'ın uluslararası yaptırımlardan dolayı ekonomik sıkıntıları giderek ağırlaşıyor. Ulusal gaz şirketinin batmakla yüzyüze olduğu açıklandı.

İran Mehr Haber Ajansı'nın verdiği bilgiye göre, devlet yönetimindeki İran Ulusal Gaz Şirketi'nin patronu Hamid Reza Araghi, hafta sonunda şirketin iflasını açıkladığını bildirdi. Şirketin 100 trilyon riyal (yaklaşık 4 milyar dolar) borcu olduğu belirtildi.

İran medyasına göre İran Petrol Bakanı Bijan Zangeneh şirketin "kötü durumda" olduğunu söyledi. Amerikan gazetesi The Wall Street Journal ise, İran'ın nükleer silah yapmasını önlemek adına dayatılan yaptırımlar ülkenin kritik önem taşıyan enerji endüstrisini yıkıma uğrattığına dikkat çekti.

Doğalgazın küçük bir gelir kaynağı olmasının yanında büyük bir gelir kaynağı olan petrol ihracatı da 2012'nin başından bu yana neredeyse yarıya indi.

İranlı uzmanları ülke ekonomisinin kötü durumda olduğunu, geçmişte ekonomilerini petrol gelirleriyle sağlamaya çalışsalar da bunun da ambargolardan dolayı kesildiğini ifade ediyorlar. 

Washington uluslararası yaptırımları sürdürüp sürdürmeme konusunda kararsız.  Özellikle İsrail ve Fransa, İran ile nükleer konuda bir anlaşma yapılmasına karşı çıkıyor.

İran dünyanın en büyük ikinci doğalgaz rezervlerine sahip. Dünyadaki toplam rezervin yüzde 15'inin İran'da bulunduğu belirtiliyor.  ABD Enerji Bilgi Yönetim Dairesi'ne göre, bu yılın başında İran'ın kanıtlanmış rezervleri 33,612 trilyon metreküp.