İran’da tutuklanan gazeteciler İsveç Parlamentosu’nun gündeminde

İran’da tutuklanan gazeteciler İsveç Parlamentosu’nun gündeminde

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Olle Thorell, geçtiğimiz ayın sonunda İran’da tutuklanan 14 gazeteci ile İran’daki basın ve ifade özgürlüğü ihlallerini İsveç Parlamentosu’nun gündemine taşıdı.

Milletvekili Olle Thorell, İsveç Dışışleri Bakanı Carl Bildt’in cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Thorell önergede, İran’ın gazetecilerin değişik muhalefet gruplarıyla çalıştığı argümanıyla, ülkede olmayan basın ve ifade özgürlüğüne saldırdığına, gazetecilerin bürolarını talan ettiğine ve gazetecileri tutukladığına dikkat çekti.

Thorell, İran’dan cezaevinde bulunan tüm gazetecileri koşulsuz ve hemen serbest bırakmasını, ihlal ettiği insan haklarına saygı göstermesini istedi. Uluslararası Af Örgütü ve insan hakları örgütlerinin protestolarına rağmen İran’ın insan haklarını ihlal etmeyi sürdürmesinin ciddiye alınması gerektiğini belirten Thorell Dışişleri Bakanı Carl Bildt’e tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmalarını sağlamak için ne yapmayı düşündüğü sordu.

Deneyimlerin dış dünyanın İran rejimine yönelik protestolarının bazen sonuç verdiğini gösterdiğini vurgulayan milletvekili, İsveç Hükümeti’nin gazetecilerin tutuklanmalarına karşı olduğunu açıkça deklere etmesini istedi.

Öte yandan, Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh 35 yıldır Mollalar tarafından yönetilen İran’da ifade, basın ve yayın özgürlüğü olmadığını, rejime muhalefet eden ilerici, demokrat ve sosyalistlerin öldürüldüklerini ve cezaevlerine atıldıklarını söyledi. Dış Dünyanın bu ihlalleri gündeme getirmek yerine İran’ın nükleer tesisleriyle ilgilenmeyi tercih ettiğini belirten Kakabaveh başta Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası kurum ve oluşumlara İran’da cezaevlerinde bulunan gazeteci, sendikacı ve politik tutsakların serbest bırakılmalarını sağlamak için harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

14 gazetecinin tutuklanmasından ortak bir açıklama yapan İranlı 206 gazeteci ve aydın tutuklamaların adil olmadığını ve siyasi olduğunu belirterek tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılmalarını talep etmişti.

Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi, (CPI) geçen ay yayımladığı raporda Dünya’da en fazla gazetecinin cezaevinde bulunduğu ülkenin Türkiye’den sonra İran olduğunu açıklamıştı.