İran dini lideri ülke nüfusunu 150 milyona çıkarmak istiyor

İran dini lideri ülke nüfusunu 150 milyona çıkarmak istiyor

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, nüfusa ilişkin düzenlenen bir konferansa gönderdiği mektupta, ülke nüfusunun en az 150 milyon kişiye ulaşması gerektiğini söyledi. İranlı ailelerin bugün ortalama iki çocuklu olduğu belirtilirken, Kürtlerde bu sayının daha yüksek olduğu ifade ediliyor.

İranlı din insanlarının "Vatikan"ı olarak değerlendirilen Kum kentindeki "Halklar Konferansı"na bir mesaj gönderen dini lider Ayetullah Ali Hamaney, "İran'ın genel politikasının nüfusun arttırılması yönünde eğilim göstermesi gerekiyor" diyerek, nüfusun en az 150 milyon ulaşması gerektiğini savundu.

Resmi istatistiklere göre İran nüfusu bugün 115 milyon kişi olarak tahmin ediliyor. Hamaney,  "Dört veya beş çocuklu ailelerin sorunlarını düşünmek yerine, İran'ın böyle bir nüfus ile kaydedeceği ilerlemeleri düşünmek gerekir" diye ekledi.

İran aileleri bugün ortalama iki çocuktan oluşuyor.  İstatistikler de demografik büyümeye karşı sosyal bir direnişin olduğuna işaret ediyor. İranlı muhalifler, yetkililerin nüfus patlamasını teşvik etmesini askeri ve güvenlik stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriyor.

Hamaney bu yılın yaz döneminde de yaptığı bir açıklamada, "iki çocuklu aile" sloganının Batılıların yanlış bir inancı olduğunu savunmuştu. Bunun üzerine hükümet aile planlama bütçesini askıya almıştı.

Bir diğer iddiaya göre Hamaney'e danışmanları tarafından sunulan bir raporda, ortalama iki çocuklu Fars ailelere karşı Kürt ailelerin ortalama 7 kişiden oluştuğuna dikkat çekiliyor. Aynı raporda Şiilere göre Beluci, Kürt ve Türkmenleri kapsayan Sünni nüfus hızlı bir şekilde arttığına vurgu yapıldığı öne sürülüyor.