İran ile Cenevre görüşmeleri yeniden başladı

İran ile Cenevre görüşmeleri yeniden başladı

İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya arasında sürdürülen müzakerelerin yeni turu Cenevre’de başladı.

Cenevre’de yapılan bir önceki görüşme turunda taraflar anlaşmaya yakın oldukları yönünde olumlu mesajlar vermiş, ancak son anda anlaşma sağlanamamıştı. Taraflar bu seferki görüşmeler için çok da iyimser mesaj vermiyor.

P5+1 ülkeleri, ilk etapta Tahran yönetimine uygulanan finans ve enerji alanındaki yaptırımların hafifletilmesi karşılığında İran’ın nükleer programını geçici olarak askıya almasını isterken, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran’ın nükleer programından ödün vermeyeceğini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Şefi Catherine Ashton’un sözcüsün Michael Mann, konunun karmaşık olduğunu ve bir gecede anlaşmaya varılmasının beklenmemesi gerektiğini dile getirdi.

Bu konuda her zaman bir kişinin adım atması ve ardından görüşmelerin adım adım ilerlemesi gerektiği yönünde bir yaklaşım olduğunu söyleyen Mann, “Bu çok komplike bir konu. Bu bir gecede çözülebilecek, üzerinde anlaşılacak bir konu değil. Biz her zaman İranlılardan sürdürülebilir, güvenli yaklaşım ve anlayış beklentisi içerisinde olduk. Ama bu konuda bir anlaşmaya varsak bile bunun üzerinde çalışmamız gerekir. Bu anlaşmayı tamamlayacak farklı çalışmalar da olması gerekecek” dedi. 

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ise, başarıya ulaşacakları görüşünde.  Herkesin aynı dalga boyutunda konuştuğunu belirten Zarif, “Bu önemli bir şey. Bu, bize tekrar buluştuğumuzda ileri adım atma gücü veriyor” biçiminde konuştu.

Güçlükler olduğunu söylense de bazı ekonomik yaptırımların hafifletilmesine karşılık İran’ın nükleer programına kısıtlama getiren bir ön anlaşma olabileceği belirtiliyor. 

İran ise görüşme sürecinin altı ay içinde tamamlanarak bir sonuca varılmasını istiyor. Sürdürülen görüşmelerde başarı sağlansa bile tarafları ilerde daha çok görüşme ve daha zor uzlaşmalar bekliyor.