İran ile müzakereler yeniden başladı

İran ve 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde son tur görüşmeler İsviçre'nin Lozan kentinde bugün başladı.

İran ve 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde son tur görüşmeler İsviçre'nin Lozan kentinde bugün başladı.

20 Mart'ta İran'ın yeni yıl kutlamaları nedeniyle bir hafta ara verilen görüşmeler, 26 Mart Perşembe sabahı ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı Muhammet Cevad Zarif arasındaki toplantı ile tekrar başladı. Toplantıya ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ile İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Akbar Salehi de katıldılar.

Toplantı öncesi kameralar karşısına geçen Kerry ve Zarif, Sudi Arabistan'ın bu sabah başlattığı Yemen hava saldırılarına hakkındaki soruları yanıtsız bıraktılar.

Bakanlar düzeyindeki toplantıdan bir gün önce 25 Mart Çarşamba günü, ABD ve İran Dışişleri bakan yardımcıları bir araya geldiler. Bakan yardımcılarının görüşmelerinde Kerry ve Zarif'in üzerinde görüşecekleri konuların bir taslağı oluşturuldu.

İsviçre'nin Lozan kentindeki görüşmelerin anlaşma için ön görülen son tarih olan 31 Mart gününe kadar 6 gün boyunca devam etmesi bekleniyor.

Kerry ve Zarif arasındaki görüşmelerde, İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki görüş farklılıklarının giderilmesi hedefleniyor. Kerry ve Zarif arasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi halinde 5+1 ülkeleri bakanlarının da Lozan'da bu ikiliye katılması bekleniyor.

İran ile 5+1 ülkeleri olarak bilinen ABD, Rusya, Çin, Fransa, Britanya ve Almanya arasında yürütülen nükleer müzakerelerde de 31 Mart'ta geçici bir çerçeve anlaşma imzalanması, 1 Temmuz'da ise nihai bir anlaşmaya varılması hedefleniyor.

İran ile yürütülen nükleer müzakereler, Körfez Ülkeleri ve İsrail tarafından kuşku ile karşılanıyor.

Nükleer müzakerelerde bir anlaşmaya varılması halinde, İran'ın Uranyum santrifüjlerinin oranını azaltacak ve nükleer tesislerini uluslararası gözlemcilere açacak.

 

Karşılığında, Tahran'a uygulanan ekonomik ambargoların büyük oranda gevşetilmesi ve BM'nin İran'a uyguladığı konvansiyonel silah alımı yasağının kısmen kaldırılması öneriliyor.