İran: S-300’ler için Rusya’yla anlaşma yakın

Batılı ülkelerle yaptığı atom anlaşması sayesinde yaptırımların önemli bir kısmından kurtulan İran, ordunun savunma kapasitesini güçlendirmeye başladı.

Batılı ülkelerle yaptığı atom anlaşması sayesinde yaptırımların önemli bir kısmından kurtulan İran, ordunun savunma kapasitesini güçlendirmeye başladı. Tahran yönetimi, Rusya’dan uzun süredir almaya çalıştıkları S-300 füzelerinin teslimatının yakın olduğunu duyurdu.

Fars haber ajansının verdiği haberde, İran Savunma Bakanı Hüseyin Deghan’ın S-300 savunma sisteminin alımının ‘çok yakında’ gerçekleşeceğini söylediği bilgisi verildi. Haberde Deghan’ın “Önümüzdeki haftaya Moskova ile anlaşma imzalanabilir” şeklindeki sözleri aktarıldı.

Ajansın haberinde, bakanın İran’ın S-300 savunma füzelerinin en yeni modelini alacağını söylediği de kaydildi. Haberde, İran yönetiminin S-300 füzelerini ‘DAİŞ tehlikesine’ karşı istediğini öne sürdüğü de belirtildi.

S-300 füzelerine ilişkin Rusya ile İran arasında 2007 yılında uzlaşmaya varılmıştı. Ancak Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından İran’ın atom zenginleştirme programına karşılık yaptırım kararı alınması nedeniyle teslimatı yapamamıştı.

İran’ın S-300 savunma füzelerini almasına İsrail ve ABD karşı çıkıyor. İsrail, S-300’lerin alımıyla İran’ın bölgede ‘daha da saldırgan’ bir politika izleyeceğini savunuyor.