Irkçılıða doktor teşhisi

Irkçılıða doktor teşhisi

Almanya’nın Königswinter kentinde, geçtiðimiz yıl tartıştıðı Kürdistanlı bir genci öldürmeye teşebbüs eden Türk ırkçısının yargılandıðı davada psikolog ‘başka fikirleri kabul etmeye ehil deðil’ teşhisi koyarak ırkçılıðı bir hastalık olarak nitelendirdi.

Almanya’nın Bonn kenti yakınlarındaki Königswinter’de Diyanet Ýşleri Türk Ýslam Birliði’ne baðlı bir camide 25 Ekim 2011 tarihinde 32 yaşındaki Türk genci, boynunda Kürdistan bayraðı bulunan 20 yaşındaki Kürt genci ile tartışmaya başladı. Tartışma kısa zamanda kavgaya dönüştü, zanlı Kürt gencini önce dövdü, ardından camii lokalinin mutfaðından aldıðı bıçakla sırtından bıçakladı.

Olay ardından Bonn Asliye Ceza Mahkemesi’nde önce “yaralama” suçundan dava açılırken zanlının sorguda, “pişman deðilim, hak etmişti” şeklinde sözler sarf etmesi ardından davaya konu edilen suç, “kasten öldürmeye teşebbüs”e dönüştürüldü.

BAŞKA FÝKÝRLERÝ KABUL ETMEYE EHÝL DEÐÝL

Dünkü karar duruşmasında zanlı 4.5 yıl hapis cezası aldı. Cezanın belli bir kısmını çektikten sonra Türkiye’ye sınır dışı edilecek. Kölner Stadt Anzeige gazetesindeki habere göre, ismi açıklanmayan ve radikal Ýslamcı selefilere de hayranlık duyduðu bildirilen zanlı için mahkemeye rapor sunan psikolog, ‘başka fikirleri kabul etmeye ehil deðil’ raporu verdi.

Zanlıya 4,5 yıl ceza verilmesi akli dengesinin bilinen manada ‘yerinde’ olduðunu kanıtlıyor. Ancak, Alman psikologun bu tespiti, özellikle Kürt karşıtlıðı üzerinden gelişen Türk milliyetçiliðinin, insanları ruhsal bakımdan getirdiði nokta açısından önemli.

Bonn Asliye Ceza Mahkemesi, Türkiye’de hemen her gün dışa vuran milliyetçiliði münferit bir vaka üzerinden de olsa bir hastalık olarak tespit etmiş oldu. Mahkeme Başkanı’nın, Türk zanlının ‘kendi deðerlerini buradaki (Almanya) oyun kurallarının üstünde gören’ bir anlayışta olduðuna vurgu yapması da dikkat çekti.