İsrail ile ABD arasında İran gerilimi

İsrail ile ABD arasında İran gerilimi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu altı büyük ülkenin nükleer program konusunda İran ile sürdürdükleri görüşmelerin  “kötü anlaşma” ile sonuçlanması halinde savaş olasılığının artacağını savundu. İsrail Ekonomi Bakanı da ABD'ni İsrail'in güvenliği ile oynamakla suçlarken,  ABD Başkanı Barack Obama  "Askeri seçenekler istenmeyen sonuçlar doğurur” dedi.

İsrail Başbakanı'nın açıklaması Amerika’nın İran’ın nükleer programı konusunda anlaşma karşılığında ambargoyu hafifletmeye yönelik sözlerinden sonra geldi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 13 Kasım günü parlamentoda yaptığı açıklamada, yaptırımların sürdürmesini kötü bir anlaşma veya savaşa tercih ettiklerini söyledi. Netanyahu, "kötü bir anlaşmanın ikinci istenmeyen alternatife götürme riski olduğunu" savundu.

Başbakan Benyamin Netanyahu bu şekildeki bir anlaşmanın İran’a karşı gerçekleştirilen yaptırımların etkisini % 40 oranında hafifleteceğini ve yapılan uluslararası baskıyı hissedilir şekilde azaltacağını düşündüğünü ifade etti.

14 Kasım Perşembe günü de İsrail Ekonomi Bakanı Naftali Bennett, Washington ziyareti sırasında ABD'yi İsrail'in güvenliği ile "oynamakla" suçladı. Bennett, olası bir anlaşmanın "kötü ve tehlikeli" olduğunu savunarak, "Her ne kadar barış yapmak için can atıyorsam da, mevcut durumda güvenliğimiz ile oynamak için iyi bir zaman olmadığına inanıyorum" dedi.  P5+1 grubu (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya) ile İran arasındaki görüşmelerin sadece nükleer programda bir mola ile sonuçlanmaması gerektiğini belirten Bennett, "Eğer baskıyı arttırırsak, iyi bir anlaşma elde edebileceğimize ikna oldum" dedi.

OABAMA: ASKERİ SEÇENEK İSTENMEYEN SONUÇLAR DOĞURUR

ABD Başkanı Barack Obama ise  "Askeri seçenekler istenmeyen sonuçlar doğurur" diyerek yeni yaptırım uygulamaya karşı olduğunu ifade etti.

Obama Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada P5+1 ülkeleriyle İran arasındaki müzakerelerle ilgili olarak, "Gelin, İran'ın bu konuyu diplomatik ve barışçıl yollardan çözme noktasındaki isteklerini test edelim" dedi.

İran'ın nükleer silahlara sahip olmasını istemediklerini söyleyen Obama, bunun sadece ABD ve müttefiklerine bir tehdit oluşturmayacağını, aynı zamanda tüm bölgeyi istikrarsızlaştırıp nükleer silahlanma yarışını tetikleyeceğini kaydetti. Obama, "Dolayısıyla politikamız, İran'ın nükleer silahlar edinmemesi üzerine ve bu hedefe ulaşmaktan emin olmak için de tüm seçenekleri masada bırakıyorum" diye konuştu.

“Tüm problemleri bir kerede çözmemiz hiçbir zaman gerçekçi olmaz" diyen Obama İran'a getirilen teklifte "çok ılımlı bir rahatlama"dan bahsettiklerini belirterek,  petrol, bankacılık ve finans gibi en etkili olan ve İran ekonomisini en fazla etkileyen "temel yaptırımları" ise yerinde bırakacaklarını dile getirdi.

ABD İRAN’A TAZMİNAT ÖDEYEBİLİR

Konu hakkındaki en ilginç değerlendirme ise Amerikan haber portalı Daily Beast’den geldi. 

Sitenin bugün geçtiği habere göre, İran’a karşı uygulanmakta olan mevcut yaptırımlardan dolayı bu ülkenin uğradığı ekonomik zararlar Washington tarafından tazmin edilebilecek.

Haberde zararları tazmin etmek için ABD hükümetinin Tahran’a telafi edici bir ekonomik önlem paketi sunmaya hazır olduğu ve söz konusu tedbirlerin İran’a 10 milyar dolar civarında bir rakamın geri dönmesini sağlayabileceği belirtildi.

Siteye göre söz konusu tazminat teklifi, geçen hafta Cenevre’de İran ile 5+1 ülkeleri arasında İran’ın nükleer probleminin ele alındığı görüşmeler sırasında dile getirildi.