İsveç’te ilticacı kamplarına ırkçı saldırılar

Nefret suçlarının rekor kırdığı İsveç’te ilticacı kamplarına yönelik saldırılarda da büyük bir artış olduğu gözleniyor.

Nefret suçlarının rekor kırdığı İsveç’te ilticacı kamplarına yönelik saldırılarda da büyük bir artış olduğu gözleniyor. Son bir hafta içinde İsveç’in üç yerleşim biriminde bulunan iltica kampları ırkçı ve faşist güçlerin saldırı ve kundaklama girişimleriyle karşı karşıya kaldı.

Geçtiğimiz hafta başında İsveç’in Värnamo yerleşim biriminde yalnız gelip İsveç’e iltica eden çocukların kaldıkları kamp kundaklandı. 15 ila 24 yaş grubundaki çocuk ve gençlerin kaldıkları binadaki yangın çevreden geçenlerin fark etmesi ve müdahalesi sonucu söndürüldü.

Polisin yaptığı teknik araştırmalar yangının çıkmasının tesadüf olmadığını ve binanın bilinçli olarak kundaklandığını gösterdi. Polis olay hakkında ‘öldürmek amacıyla kundaklama’ suçundan soruşturma başlattığını açıkladı.

KU KLUX KLAN GİBİ HAÇ YAKIYORLAR

Önceki gece İsveç’in orta kesimlerindeki Malung’daki iltica kampı önüne kimliği belirlenemeyen kişiler, tahtadan yapılmış bir haçı diktikten sonra yaktı. Haç yakılması ABD’de ırkçı Ku Klux Klan adlı örgütlenme tarafından siyahlara karşı düzenlenen saldırı ve linçler sırasında gerçekleşiyor.

İsveç’in Arboga yerleşim biriminde bulunan ilticacı kampının hemen yanında yakıcı maddeler bulunduğu için polis kampı tahliye kararı aldı. Kampta kalmakta olan 80 aşkın ilticacı açıklanmayan yerleşim birimlerine gönderildi.

Bu kampta kalan Eritreli bir ilticacının Västerås ilindeki IKEA’da gerçekleştirdiği bıçaklı saldırı sonucu iki kişinin ölümü ve bir kişinin yaralanması ile sonuçlanan bir katliam gerçekleştirmişti.

Saldırının bir ilticacı tarafından gerçekleştirilmesini fırsat bilen ırkçı ve yabancı düşmanı gruplar yayın organlarında ve internet sitelerinde ilticacı ve göçmenleri hedef alan bir kampanya başlatmışlardı.

Arboga’daki iltica kampının önünde toplanan bir grup ırkçı, yabancı düşmanı pankratlar taşıyarak kampta kalan ilticacılara yumurtalar fırlattı. Kamp çalışanlarının bildirmesi üzerine olay yerine gelen polisler Stockholm’den geldiği belirlenen 9 ırkçı kamptan uzaklaştırdı. Irkçı gösteriden birkaç gün sonra kamp yakınlarında iki torba içinde sıvı yanıcı madde bulununca can güvenliklerinin sağlanabilmesi için kamp tamamen boşaltıldı ve ilticacılar başka kamplara nakledildi.

KAMP GECE YARISI BOŞALTILDI

Göçmen Dairesi Basın Sekreteri Fredrik Bengtsson, 11 yıldan beri kurumda çalıştığını ve ilk kez böylesi bir durumla karşılaştığını belirterek, “bu insanlar savaş ve baskıdan kaçarak İsveç’e sığındılar. Burada böylesi saldırılarla karşı karşıya kalmaları çok tatsız bir durum” diyor.

Yöre halkı da olanlara tepkili. Kampın yakınında oturan Eva Eriksson, “İsveç’e sığınan insanların gece yarısı yataklarından kaldırılarak başka yerlerine gönderilmelerinin nası bir şey oduğunu tahmin edebiliyorum” şeklinde konuşuyor.

Polis yetkilileri, kamplara yönelik saldırı ihtimaline karşı İsveç’in orta kesimlerinde yer alan iltica kampları çevresindeki güvenlik önlemlerini artırdıklarını açıkladı.

Geçtiğimiz ay da Filipstad yerleşim birimindeki iltica kampına yangın çıkarmak amacıyla bir molotof kokteyili atılmış, Falköping ilinde de polis ilticacı kampında kalan yanlız gelen çocuklara köpeğiyle saldırıda bulunan bir ırkçıya mühadale etmiş ve köpeği öldürmek zorunda kalmıştı.

IRKÇILAR, GÖÇMENLERE KARŞI KAMPANYALAR BAŞLATTI

Yerel ve ulusal medyada iki kişinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan saldırı gerçekleştiren kişinin Arboga’daki ilticacı kampında kalan Eritreli bir ilticacı olduğunun çıkması ırkçı güçleri harekete geçirdi. Bir yandan iltica kamplarına yönelik fiziki saldırılar başlatırken aynı zamanda sosyal medya ve internet sitelerinde de göçmenlere yönelik demogajik ve kışkırtıcı kampanyalar örgütlediler.

Basın Ombudsmanı Ola Sigvardsson, ırkçıların nefret sayfalarının politik ajandaları olduğunu söylerken, iki kişinin yaşamını yitirmesine yol açan kişinin geldiği ülke ve deri renginin geleneksel medyada beirtilmesine tepkili.

İsveç’te Basın Etik Kuralları suç işlediğinden şüphelenen kişilerin etnik köken, cinsiyeti, milliyeti, mesleği ve cinsel tercihinin belirtilmemesini öngörüyor. IKEA’da gerçekleşen katliamdan sonra medyanıın bir kesimi bu kurala uyarken aralarında TT Haber Ajansı’nın da yer aldığı bazı basın kuruluşları söz konusu kişinin hangi ülkeden geldiğini açıklamıştı.

Medyaya yönelik bir diğer eleştiri de gazetelerin çoğunun IKEA’daki olaydan sonra kamp dışında yapılan gösterinin ırkçılar tarafından örgütlendiğinin belirtilmemesi. Bu ilticacılara karşı gösterinin yöre halkı tarafından örgütlendiği gibi bir algı yarattı. Oysa gösteri Stockholm’den Arboga’ya giden “Kuzey Gençliği” adlı ırkçı örgütlenmenin 9 üyesi tarafından gerçekleştirildi.

IRKÇILARIN NEFRET SUÇLARI REKOR DÜZEYDE

Suçluluğu Önleme Konseyi’nin (BRÅ) kamuoyuna bundan iki hafta önce açıkladığı rapor, geçtiğimiz yıl İsveç’te nefret suçlarının bir önceki kıyasla % 14 artarak rekor seviyeye ulaştığını ortaya koydu. En fazla artış gösteren da ırkçılar tarafından yabancılara yönelik nefret suçları. 2014 yılında polis ve kurumlara bildirilen 6720 nefret suçunun % 69’u yabancı düşmanı ve ırkçı motifli.

Rekor düzeylere ulaşmasına rağmen polise bildirilen nefret suçlarının önemli bir bölümü takipsizlikle sonuçlanıyor. 2013 yılı istatistikleri, polise bildirilen nefret suçlarından sadece % 5’inin aydınlığa kavuşturulduğunu gösteriyor.