İsveç tekellerinden işçilere tehdit

Anders Weiche, daha fazla çalışmadıkları takdirde sanayide çalışan işçilerin ücretlerine zam yapılmayacağını söyledi.

Sanayi sektöründe sendikalar ile tekeller arasında başlayacak 500 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi bir açıklama yapan tekellerin sözcüsü Anders Weiche, daha fazla çalışmadıkları takdirde sanayide çalışan işçilerin ücretlerine zam yapılmayacağını söyledi.

“Verimlilik artmadıkça gerçek ücretlerin artması akılcı değil. Eğer verimlilik sıfırsa ücret artışları da sıfır olacak” diyerek işçileri tehdit eden Weihe, geçtiğimiz yıllarda işçilerin ücretlerine aşırı zamlar yapıldığını, 2000’den beri işçilerin alım gücünün % 27 oranında arttığını iddia ediyor.

2008 yılından bu yana sanayide verimliliğin artmadığını savunan Weiche, geçmiş yıllardan farklı olarak sanayide çalışan tüm işçileri kapsayan merkezi toplu sözleşme yapma yerine şirketler düzeyinde toplu iş sözleşmelerinin yapılmasını istiyor.

Tekellerin istekleri sadece bunlarla da sınırlı değil. Çalışma saatlerinde esnekliğe gidilmesini, tekellerin ihtiyaç duydukları zamanlarda işçilerin çalışmalarını istiyor.

Sanayide yapılacak sözleşme tüm sektörlerde çalışan işçiler için belirleyici bir öneme sahip. Sanayide toplu iş sözleşmesi baz alınarak diğer işkollarında imzalanacak sözleşmelerde ücret zammı ve çalışma koşulları belirleniyor.

İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu üyesi federasyonlar bu yıl imzalanacak toplu sözleşmelerde cinsler arasındaki ücret adaletsizliğini hafifletmek için sağlık ve hizmet gibi kadınların yoğun olarak çalıştıkları sektörlere % 0,5 oranında ek zam yapılması üzerinde görüş birliğine varmışlardı. Weihe, işverenlerin böyesi bir talebi kabul etmelerinin söz konusu olmayacağını söylüyor.

İsveç’te LAS olarak adlandırılan yasa işçilerin iş güvenliğini garanti altına alıyor. İşçi çıkarımlarında “son giren ilk çıkar” kuralı uygulanıyor. Tekeller, LAS’ın temelden değişmesini ve işverenlere istedikleri işçileri işten atma hakkı tanınmasını da talep ediyorlar.

Tekeller işçilere karşı topyekün bir saldırı başlatır ve işçilerin kazanılmış haklarını gasp etmeye çalışırken sendikalarda sessizlik hakim. Milyonlarca emekçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi sendika bürokratlarının nasıl bir tutum takınacaklarını merakla bekliyor.