İtalya'da seçim yarışında son 10 gün

İtalya'da seçim yarışında son 10 gün

İtalya’da 24-25 Şubat’ta yapılacak seçimlere iki haftadan az bir süre kala seçim yarışı kızışıyor. Seçimlerin favorisi olarak görülen Demokrat Parti (PD)’nin liderliğindeki merkez sol koalisyon gösterilirken, son haftalarda medya üzerinden seçmenleri kapmaya çalışan Sylvio Berlusconi'ye Papa'nın istifası engel olacak gibi.

Seçim anketlerine göre, Pier Luigi Bersani liderliğindeki merkez-sol seçim ittikafı yüzde 33-37 oy oranı ile seçimlerden birinci olarak çıkacak. Eski başbakan Sylvio Berlusconi’nin de desteklediği Kuzey Ligi, Özgürlük Halkı (PdL) ve diğer sağ partilerin koalisyonu yüzde 28-29 oy oranları ile ikinci sıraya yükselecek. 2011 yılında başbakanlıktan istifa eden Sylvio Berlusconi, 2012 sonunda alınan seçim kararı sonrasında tekrar siyasete dönmeye karar vermişti.

Sinema oyuncusu ve komedyen Beppe Grillo liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi’nin de önemli oranda oy alarak Ulusal Meclis’te üçüncü güç olarak yerini alması bekleniyor. Yüzde 15-18 oy aralığında seyreden hareket son yerel seçimlerde ilk kez katılmasına rağmen Sicilya’da birinci parti olmuş ve bazı kentlerde belediye başkanlığı için ikinci tura kalmayı dahi başarmıştı.

Berlusconi’nin 2011 yılı sonunda istifasından sonra ‘İtalya ekonomisini kurtarma’ vaadiyle başbakanlık koltuğuna oturan Mario Monti’nin liderliğindeki İtalya için Monti Ajandası adlı partiler ittifakı ise yüzde 11-14 aralığında seyrediyor ve ancak dördüncü güç olabiliyor.

Sosyalist, ekolojist ve komünistlerin oluşturduğu Sivil Devrim ittifakının ise yüzde 4 civarında oy alması bekleniyor.

PAPA’NIN İSTİFASI SAĞ’A KAYBETTİREBİLİR

Alt (Meclis) ve üst (Senato) olmak üzere ikiye ayrılan sisteminden dolayı seçim sonrası kurulacak hükümetin işi de zorlaşabilir. Anketlerde, 630 üyeli parlamentonun alt kanadında çoğunluğu yakalaması beklenen Bersani ve ekibinin, Senato seçimlerinde ise sağa karşı zorlanacağı hesaplanıyor.

Berlusconi’nin güçlü olduğu kuzeydeki Lombardiya bölgesinin sandalye çokluğu nedeniyle, merkez sol ittifakın Senato’da çoğunluğu yakalaması zorlanabilir. Bu durumda, Pier Luigi Bersani önderliğindeki merkez sol ittifakın Mario Monti ile ittifaka gitmesi gerekecek. Zira İtalya’da Alt Meclis’te alınan kararların Senato’nun onayını alması zorunluluğu bulunuyor.

Öte yandan, Papa XVI. Benedikt’in evvelki gün istifa etmesinin daha çok Berlusconi’nin başını çektiği sağ partiler ittifakına kaybettirebileceği yorumları yapılıyor. Zira Berlusconi 24-25 Şubat’taki seçimlere kadar özellikle televizyon kanalları ve yazılı basın üzerinden kararsız seçmenleri kazanmayı hedefliyordu.

Ancak Papa’nın istifası ile Berlusconi’nin oldukça etkin olduğu medyada, yeni Papa’nın kim olacağı, Vatikan’ın geleceği gibi konular İtalyanları daha fazla ilgilendiren konular olacak. Bu da popülist politikaları ile bilinen Berlusconi’ye daha az manevra şansı bırakıyor.