İtalya sandık başında

İtalya sandık başında

İtalya’da halk, yeni parlamentoyu belirlemek üzere sandık başına gitti. Oy verme işlemlerinin iki gün süreceği seçimleri Sol adayı Pier Luigi Bersani’nin kazanması bekleniyor.

İtalya mario Monti liderliğindeki 18 aylık teknokratlar yönetimi ardından bugün sabah saatlerinde yeni yönetimi belirlemek üzere sandık başına gitti. 50 milyon seçmenin oy kullanma hakkının bulunduğu ülkede, sandıklar bugün yerel saatle 08.00 ile 22.00 (TSİ 23.00) arasında açık kalacak. 2 gün sürecek olan seçimde sandıklar yarın sabah 07.00'de tekrar açılacak ve yerel saatle 15.00'te kapanacak. Sandıklar kapandıktan sonra oy sayımına geçilecek.

Seçimlerde 4 blok yarışıyor. Sağda başbakan Mario Monte etrafındaki koalisyon ile skandal ve yolsuzluklarına rağmen yeniden aday olan eski başbakanlardan Silvio Berlusconi’nin partisi PDL bulunuyor. Sol da ise, Demokrat Parti lideri Pier Luigi Bersani etrafındaki koalisyon ile Beş Yıldız Hareketi lideri, eski komedyen Beppe Grillo var.

SOL BLOK ÖNDE GİDİYOR

Son kamuoyu yoklamalarına göre seçimleri sol Bersani bloğu yüzde 34 ile kazanması bekleniyor. Berlusconi’nin yüzde 30, Grillo yüzde 17 ile Monti’nin yüzde 10 ila 12 arasında oy alması bekleniyor.

Demokrat Parti lideri Bersani bloğu seçimleri kazansa bile esas sorunların seçimden sonra baş gösterme olasılığı yüksek. Zira mevcut kamuoyu yoklamaları koalisyon hükümetinin kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Bundan dolayı esas olarak sol cephedeki diğer parti ve ittifakların alacakları oy oranı belirleyici olacak.

Avrupa Birliği’nin de destek verdiği DP lideri Bersani, krizdeki İtalya’da ekonomik kısıtlamalarının sürdürülmesinden yana.