İtalya seçimlerinde Berlusconi’den son dakika golü!

İtalya seçimlerinde Berlusconi’den son dakika golü!

İtalya’da Pazar ve Pazartesi günü yapılacak seçimler için geri sayım başlarken, eski Başbakan Sylvio Berlusconi’nin son hamlesi ‘pes’ dedirtecek cinsten. Berlusconi, milyonlarca seçmene gönderdiği bir mektupla, Mario Monti hükümetinin getirdiği 20 milyarlık bir vergiyi geri ödeme sözü veriyor.

Ülkede iki haftadır yasak olduğu gerekçesiyle seçim anketleri yayınlanamıyor. Ancak, Pier Luigi Bersani liderliğindeki merkez-sol seçim itikafının yüzde 33-37 oy oranı ile seçimlerden birinci olarak çıkması bekleniyor.

Eski başbakan Sylvio Berlusconi’nin de desteklediği Kuzey Ligi, Özgürlük Halkı (PdL) ve diğer sağ partilerin koalisyonu yüzde 28-29 oy oranları ile ikinci sıraya yükselecek. 2011 yılında başbakanlıktan istifa eden Sylvio Berlusconi, 2012 sonunda alınan seçim kararı sonrasında tekrar siyasete dönmeye karar vermişti. Sağ koalisyonun Ocak ayı başından itibaren sol koalisyonla arasındaki oy farkını azalttığı gözlemleniyor.

5 YILDIZ HAREKETİ SÜRPRİZ YAPABİLİR

Sinema oyuncusu ve komedyen Beppe Grillo liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi’nin de önemli oranda oy alarak Ulusal Meclis’te üçüncü güç olarak yerini alması bekleniyor. Yüzde 15-18 oy aralığında seyreden hareket son yerel seçimlerde ilk kez katılmasına rağmen Sicilya’da birinci parti olmuş ve bazı kentlerde belediye başkanlığı için ikinci tura kalmayı dahi başarmıştı. İtalya’da anketlerin yasak olması nedeniyle,  ABD’li Gallup şirketinin yaptığı ankete göre ise, ekoloji, direkt demokrasi ve yeşil iş alanları projeleriyle öne çıkan 5 Yıldız Hareketi'nin yüzde 20-25 arasında oy alması sürpriz olmayacak.

Berlusconi’nin 2011 yılı sonunda istifasından sonra ‘İtalya ekonomisini kurtarma’ vaadiyle başbakanlık koltuğuna oturan Mario Monti’nin liderliğindeki İtalya için Monti Ajandası adlı partiler ittifakı ise yüzde 11-14 aralığında seyrediyor ve ancak dördüncü güç olabiliyor.

Sosyalist, ekolojist ve komünistlerin oluşturduğu Sivil Devrim ittifakının da yüzde 4-5 civarında oy alacağı tahmin ediliyor.

BERLUSCONİ’DEN ‘PES’ DEDİRTECEK SON DAKİKA GOLÜ

Öte yandan, eski Başbakan Sylvio Berlusconi’den son bir hamle geldi. Ülkenin yüksek nüfuslu kuzey bölgelerinin de içinde bulunduğu beş bölgedeki seçmenlere resmi yazışmalardakine benzer bir mektup gönderen Berlusconi, 2011’den beri başbakanlık yapan Mario Monti’nin getirdiği emlak vergisini (IMU) kaldırma sözü verdi.

Berlusconi, 2012 yılında emlak ve arazilerden alınan ve devlete 20 milyar euro getiren verginin kaldırılması yanında, halkın ödediği vergileri de geri ödemeyi vaat  ediyor.

Hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle bir çok dava bulunan Berlusconi’nin bu son dakika golüne karşı rakip partiler ise tepkili. Merkez sol koalisyonun lideri Pierluigi Bersani, Berlusconi’nin atağını ‘hilekarca’ bulduğunu söyledi.

Palermo eski savcısı Antonio İngroia ise, Berlusconi hakkında ‘özel yaşama müdahale’ ve ‘oy satın alma’ suçlamasıyla şikayette bulundu.

Pazar ve Pazartesi günü yapılacak seçimlerde Alt Meclis’in 630 ve Üst Meclis (Senato)’nun 315 üyesi seçilecek. Berlusconi’nin güçlü olduğu kuzeydeki Lombardiya bölgesinin sandalye çokluğu nedeniyle, merkez sol ittifakın Senato’da çoğunluğu yakalaması zorlaşabilir. Bu durumda, Pier Luigi Bersani önderliğindeki merkez sol ittifakın Mario Monti ile ittifaka gitmesi gerekecek. Zira İtalya’da Alt Meclis’te alınan kararların Senato’nun onayını alması zorunluluğu bulunuyor.