Japonya’da 7.3 şiddetinde deprem

Japonya’da 7.3 şiddetinde deprem

Japonya'nın doðu kıyılarının açıklarında 7.3 şiddetinde deprem meydana geldi. Deprem sonucu tsunami alarmı verildi.

Japonya Meteoroloji Kurumu, depremin merkez üssünün Kamiashi’nin 245 km açıklarında, Büyük Okyanus’un 10 kilometre dibinde meydana geldiðini duyurdu. Depremin hemen ardından tsunami alarmı verildi.

Ülkenin birçok bölgesinde hissedilen deprem sonucu yüzlerce kilometre uzakta bulunan Başkent Tokyo’da da binaların birkaç dakika sallandıðı bildirildi. Miyagi bölgesindeki Ýslahomaki kentinde 1 metre büyüklüðünde tsunami dalgaları görüldü. Miyagi, Mart 2011'de önce deprem ardından da tsunami felaketi yaşamıştı.

Japonya televizyonları, nükleer santrallerin bulunduðu bölgede anormalliðe rastlanmadıðını belirtti.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Büyük Okyanus'taki diðer ülkeler için tsunami uyarısında bulunulmasına gerek duyulmadıðını açıklarken, ülkenin kuzeydoðu kıyısında dalgaların 2 metreyi bulabileceði uyarıları yapıldı.

Deprem ve tsunami sonucu ölü veya yaralıların olup olmadıðı konusunda henüz bir bilgi verilmezken, etkilenen bazı bölgelerde yaşayanların tahliye edilmesine başlandı. NHK televizyonu haber sunucusu, “Geçen yılki deprem ve tsunamiyi hatırlayın. Komşunuzu arayın ve yüksek alanlara kaçın” dedi.

Miyagi bölgesinde iletişimde zorluklar yaşanırken, bölgedeki tüm trenler durdurulurken, Sendai havayolu çıkışları kapatıldı.

ABD Jeoloji Merkezi, 7.3 büyüklüðündeki deprem ardından 6.2, 5.5 ve 4.7 büyüklüðünde artçı şokların meydana geldiðini duyurdu.

Japonya’da 11 Mart 2011 de meydana gelen 9.0 büyüklüðünde deprem ile ardından yaşanan tsunami de 15 bin kişi hayatını kaybederken, 3 bin 200 kişi de kaybolmuştu. Deprem Fukushima nükleer santrallerinde radyasyon sızıntısına yol açarak haftalarca dünyada büyük kaygı ve endişelere neden olmuştu.