Jelpke: Hükümet, NPD konusunda ciddi deðil

Jelpke: Hükümet, NPD konusunda ciddi deðil

Almanya'da yabancı düşmanı Neonazi partisi NPD'nin kapatılması tartışmaları yeniden alevlendi. Ancak Sol Parti'nin içişleri sözcüsü Ulla Jelpke'ye göre hükümet bu konuda ciddi davranmıyor. Federal parlamenter Jelpke, ikinci bir yasak girişiminin Anayasa Mahkemesi'den dönmesini engellemek için bütün delillerin meclis üyeleri tarafından incelenmesini istedi.

Almanya, son 10 yılda ikinci kez Nasyonal Demokrat Parti (NPD)'yi kapatmayı tartışıyor. Geçtiðimiz yıl NSU cinayetleri nedeniyle yeniden gündeme gelen NPD'nin kapatma talebi 2003 yılında bu partinin yönetimi içerisinde iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Örgütü ajanlarının bulunduðu gerekçesiyle Federal Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmişti.

Geçtiðimiz hafta ise Rostock kentinde toplanan 16 eyaletin içişleri bakanları mahkemeden kapatma kararını çıkartmak için yeniden bir davanın açılması konusunda anlaşırken, konu yeniden ülkenin gündemine oturdu. Ancak Merkel hükümetinden farklı sesler geliyor. Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ise, eyalet içişleri bakanlarını oy kaygısıyla böyle bir karar aldıðını, kapatma kararının AÝHM'den dönme ihtimaline dikkat çekmişti.

Dün ise "Frankfurter Allgemeinen Zeitung" gazetesine konuşan Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, kapatma girişiminin iyi bir fikir olmadıðını söyledi. NPD'ye karşı toplanan delillerin yeterli olmadıðını söyleyen CDU'lu Lammert, "Bu partiyi kapatmaya yetecek bir hukuk ortamı yok. En iyisi bunu gündeme getirmemekti" dedi.

Ýki bakanın sözlerine tepki gösteren Sol Parti'nin içişleri sözcüsü Ulla Jelpke ise hükümetin konuyu ciddiyetle ele alınmasını istedi. Meclis başkanın sözlerinin "Deliller meclis tarafından incelenmesin" anlamına geldiðini söyleyen Jelpke "Yapılacak en iyi yöntem; bütün delillerin Federal Meclis üyeleri tarafından incelenmesidir" dedi.

ALMANLARIN ÇOÐU 'KAPATILSIN' DÝYOR!

Bu arada kamuoyu yoklamalarına göre Almanların üçte ikisi NPD'nin kapatılmasından yana. Alman devlet televizyonu ARD'nin yaptırdıðı son bir ankete göre halkın yüzde 73'ü "NPD kapatılsın" derken, buna karşı çıkanların oranı ise yüzde 22. Ayrıca yüzde 66'lık bir kesime göre NPD'nin kapatılması aşırı saða karşı alınacak en iyi tedbir.

1964 yılında kurulan NPD, 1969’da yüzde 4,3 oy alarak, yüzde 5’lik seçim barajını zorlamıştı. Daha sonraki yıllarda giderek zayıflayan parti, 2009 yılındaki son genel seçimlerde yüzde 1,5 oy aldı. NPD, ülkenin doðudaki Mecklenburg-Vorpommern ve Sachsen eyaletlerinde parlamentoda temsil ediliyor.